Els impulsors de la iniciativa celebren el “reconeixement d’un dret social que empara a tota la ciutadania, redistribueix la riquesa i és un avenç en la lluita contra la desigualtat”

La Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania ha signat aquest dilluns un acord amb la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, per tal d’implementar la Renda Garantida a partir del proper setembre. Aquest “dret subjectiu” s’aplicarà, de moment, als 29.000 beneficiaris de la renda mínima d’inserció, que serà substituïda per la renda garantida, i també a les 7.000 famílies monoparentals amb una feina parcial i amb un sou inferior a l’índex de renda de suficiència de Catalunya, de 664 euros.

L’acord estableix que la prestació es començarà a pagar a les llars monoparentals el 15 de setembre i acabarà sent general per a totes les rendes del treball derivades de contractes a temps parcial: la prestació va dirigida a les persones que no assoleixen l’índex de la renda de suficiència de Catalunya. D’entrada, els beneficiaris cobrarien el 85% de la renda de suficiència (564 euros) i s’aniria desplegant a poc a poc fins a arribar al 100% el 2020.

El portaveu de la Comissió Promotora, Diosdado Toledano, ha celebrat l’acord i ha subratllat que comporta “un salt qualitatiu des de la prestació de l’RMI fins al reconeixement d’un dret social de l’Estatut d’Autonomia que empara a tota la ciutadania, redistribueix la riquesa i és un avenç en la lluita contra la desigualtat”. Toledano ha destacat que l’acord “és fruit de l’àmplia mobilització sostinguda en el temps, que ha estat capaç de vèncer nombrosos obstacles”, i ha posat en valor “l’àmplia i plural unitat construïda”, amb 76 entitats socials, cíviques i polítiques adherides a la ILP i el suport de més de 50 ajuntaments de Catalunya que “representen una majoria de la població”.

Roda de premsa de presentació de l’acord per implementar una Renda Garantida de Ciutadania.

La responsable de Món del Treball d’EUiA, Núria Lozano, ha fet una valoració “molt positiva” de l’acord, en primer lloc, perquè “és el primer dret social de nova creació posterior a la crisi”, la qual cosa “trenca la dinàmica de desregular drets en la que estàvem instal·lats”, ha apuntat. A més, la mesura “suposa un trencament amb dinàmica assistencialista i caritativa de la RMI”, ha destacat Lozano.

“La porta d’entrada no seran els serveis socials sinó l’oficina de treball. Això suposa un canvi molt important: posa l’accent en la igualtat i vinculada al factor treball”, ha assenyalat Lozano, que ha celebrat que la posada en marxa de la Renda Garantida “dóna expectatives i esperances a gent que ara no té res”. Per últim, ha recordat que la definició de la Renda Garantida com a dret subjectiu “fa que els poders públics tinguin l’obligació de garantir suficient dotació pressupostària”.

La Comissió Promotora posa ara l’accent en la necessitat de que el Parlament tramiti el projecte de llei abans de l’aturada de l’activitat a l’estiu, per tal que es pugui començar a implementar la Renda Garantida al setembre.

Consulta el document de l’acord en aquest enllaç.