La diputada de CSQEP defensa un nou decret que fixi servei de menjador obligatori a tots els centres el contempli com un dret “gratuït i universal”  

La diputada de Catalunya Sí Que es Pot Jèssica Albiach ha sostingut avui al ple del Parlament que “el dret a l’alimentació escolar no pot ser un negoci en mans de grans empreses multinacionals”. Ho ha fet en una interpel·lació a la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, en la qual ha defensat que el nou decret de menjadors escolars que prepara el Departament hauria de fixar un servei de menjador obligatori a tots els centres i contemplar-lo com un dret “gratuït i universal”.

Albiach ha alertat que el servei de menjadors escolars a Catalunya és actualment “un negoci, principalment de 7 grans empreses o fundacions, entre les quals estan Eurest, SERHS i Serunión, i darrera d’una d’elles està Goldman Sachs”. L’objectiu d’aquestes empreses, ha advertit la diputada, “no és oferir un menú de qualitat, ni protegir el comerç local, ni blindar els drets laborals dels seus treballadors”.

“El seu objectiu únicament és guanyar diners i aquest no és el model  d’educació ni d’alimentació escolar que mereixen els més de 260.000 alumnes d’infantil i primària que cada dia dinen a l’escola”, ha sostingut Albiach, que s’ha preguntat “si és casualitat que determinats consells comarcals acabin atorgant a determinades empreses en mans de coneguts convergents el negoci dels menjadors escolars”.

Sobre el document intern de treball de la conselleria sobre la preparació del nou decret, la diputada ha criticat que no hagi recollit les aportacions fetes pels sindicats ni les associacions de pares i mares, que només compta amb les famílies en el punt de la gestió econòmica, i que “parla fins i tot de la possibilitat de tancar el servei de menjador, quan el servei de menjador hauria de ser una obligació a tots els centres educatius de Catalunya”. “No podem fer un nou decret d’esquenes a la comunitat educativa, sense transparència, sense diàleg i sense participació. Li demanem que s’ho repensi, perquè amb aquest esborrany es queden absolutament sols”, li ha etzibat a Ponsatí.

Per això, Albiach ha defensat que cal un decret que fomenti la compra d’aliments locals, de proximitat i de temporada, amb una licitació de serveis que valorin el projecte educatiu i la qualitat per davant del preu, que els menús estiguin elaborats per nutricionistes experts en alimentació infantil i en el qual les famílies organitzades, en entitats provades sense ànim de lucre, tinguin la prioritat en la contractació i la gestió integral del servei.