La reunió se celebrarà la propera tardor i servirà per abordar les problemàtiques generades per l’ús turístic dels habitatges i les seves conseqüències socials

Barcelona i Madrid convocaran la propera tardor una trobada internacional de ciutats amb una agenda concreta: compartir estratègies contra l’expulsió veïnal i comercial dels barris. Aquest és un dels acords fruit del treball compartit entre les dues principals ciutats d’Espanya per unir forces i iniciatives per frenar la gentifricación dels centres urbans que s’està produint en els seus barris i l’expulsió dels residents com a conseqüència d’aquest fenomen.

Per avançar en aquest objectiu, el divendres passat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz; el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, es van reunir al consistori madrileny amb el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Urbà Sostenible, José Manuel Calvo. Entre altres temes, van abordar la necessitat compartida de disposar d’una regulació dels preus del lloguer d’habitatge, i de reclamar a l’Estat més inversió en aquesta matèria per garantir el dret a l’habitatge de tots els ciutadans.

Es tracta de la segona reunió entre les dues ciutats aquest any per abordar conjuntament la que consideren una “situació d’emergència insostenible” que s’està produint al voltant del preu dels lloguers en els seus centres històrics i plantegen, entre altres qüestions, la necessitat de la regulació dels mateixos per part de l’Estat per garantir el dret a l’habitatge. També consideren imprescindible revisar la Llei d’Arrendaments Urbans per facilitar la pròrroga dels contractes de lloguer des dels 3 anys a ara fins als 5 anys com a mínim, i aturar la finalització dels contractes que expirin ara de 3 anys i que suposen un gran increment de preus.

En aquest sentit, les dues ciutats han creat un grup de treball per abordar conjuntament mesures, eines i canvis legislatius per evitar el fenomen de la pèrdua d’identitat dels barris i la marxa dels veïns i veïnes que hi viuen i el comerç tradicional.

El grup de treball neix amb vocació de permanència fins que es doni una solució coordinada a aquests problemes, que els dos governs municipals consideren inajornable. Les reunions es repetiran com a mínim un cop al trimestre, i comptaran amb representació política i tècnica de les dues ciutats. L’objectiu és posar sobre la taula les experiències de cadascuna d’elles, analitzar les eines desenvolupades per abordar la situació i anticipar-se a futures situacions problemàtiques.

Madrid i Barcelona, de la mateixa manera que altres ciutats com París o Berlín, que ja han pres mesures per posar fre a l’increment abusiu dels preus del lloguer d’habitatges, reclamaran a l’Estat un augment de la inversió en habitatge, atès que en els últims 10 anys són els ajuntaments els que estan fent el major esforç en aquesta matèria, mentre que l’Estat ha reduït un 70% la inversió. Pel que fa a les mesures encaminades a controlar les pujades indiscriminades dels preus de lloguers, les dues ciutats estan d’acord en assumir les competències que ara està en mans de l’Administració Central.