El programa “En moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016”  inclou una petita exposició itinerant i un cicle de taules rodones i cinefòrums oberts a tothom

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va participar aquest dilluns al vespre a El Born, Centre de Cultura i Memòria, a la presentació del projecte commemoratiu “en moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016”. Aquest programa es proposa obrir a l’espai públic un procés de reflexió col·lectiva que permeti recuperar, honorar i transmetre la memòria de les mobilit­zacions de les dones per millorar la vida als barris de la ciutat i per construir relacions socials més democràtiques i equitatives. Les reivin­dicacions i accions als barris, la resistència antifranquista i el moviment feminista han compartit més interessos, experiències i valors ètics del que podria semblar.

L’acte de presentació va comptar amb la presència del primer tinent d’alcaldia, Gerado Pisarello, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes; la regidora de Feminismes, Laura Pérez; Anna Batllebó, presidenta de la Fundació Olof Palme; Cristina Borderías, catedràtica d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona i comissaria de l’exposició; Mireia Bofill, activista feminista i membre de Ca La Dona; Marilen Barceló i Eulàlia Vintró.

“En moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016” és un programa que es desenvoluparà de gener a juliol del 2017 als deu districtes de la ciutat per commemorar els 40 anys de les I Jornades Catalanes de la Dona. Aquest esdeveniment va marcar un abans i un després en la vida de les dones i l’ esdevenir de la ciutat. Moltes qüestions fins aleshores reservades a l’àmbit personal van transcendir a l’esfera pública i política, i van donar peu a algunes de les campanyes i mobilitzacions més importants dels anys següents.

El programa, impulsat pel Comissionat de Programes de Memòria amb la col·laboració dels districtes i comissariat per Cristina Borderías, inclou una petita exposició itinerant i un cicle de taules rodones i cinefòrums oberts a tothom. L’objectiu és recuperar, honorar i transmetre la memòria de les mobilitzacions de les dones per la millora de la vida als barris de la ciutat i per la construcció de relacions socials més democràtiques i equitatives.

El programa també inclou la projecció del documental El despertar de les dones: la lluita feminista. Aquest film recupera les vivències de dones de diferents procedències –feministes, veïnes, sindicalistes, militants de partits i de diferents associacions– a les I Jornades Catalanes de la Dona (Barcelona, 1976). Unes jornades que van canviar la vida de moltes dones i l’ esdevenir de la nostra ciutat.