L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’empresa municipal BCASA, s’adhereix a l’Associació d’Operadors Públics d’Aigua “Aqua Publica Europa” (APE), la principal xarxa europea de ciutats amb gestió pública de l’aigua

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BCASA), s’adhereix a l’Associació d’Operadors Públics d’Aigua “Aqua Publica Europa” (APE), la principal xarxa europea de ciutats amb gestió pública de l’aigua. Algunes de les ciutats europees que en formen part són Berlín, Brussel·les, París, Estrasburg, Dublín, Nàpols, Milà, Setúbal, Edimburg i Ginebra, entre d’altres.

Amb aquest nou pas, el Consistori continua avançant en el procés de gestió pública de l’aigua i aprofundeix en la interacció i intercanvi d’experiències amb altres ciutats que també han decidit apostar per aquest model.

L’adhesió a l'”Aqua Publica Europea”, una organització que dóna suport als operadors públics d’aigua en l’àmbit europeu, s’ha anunciat avui, en el marc del Consell d’Administració de l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BCASA).

Aquesta adhesió es ratificarà a la reunió del comitè executiu que l’APE té previst celebrar el pròxim 21 de març, on BCASA assistirà representada pel seu president i regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, Barcelona serà la ciutat amfitriona del comitè executiu.

La inclusió de BCASA en aquesta xarxa europea forma part de l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona de potenciar les col·laboracions publico-públiques a través del treball col·laboratiu amb altres ciutats i organitzacions socials, ecologistes, acadèmiques, sindicals i operadors de l’aigua i sanejament que treballen per un model públic de la gestió de l’aigua.

Al mateix temps, resultat de l’acord signat el passat mes de setembre entre les alcaldesses de Barcelona, Ada Colau i la de París, Anne Hidalgo, que incloïa la cooperació d’ambdues ciutats en temes d’aigua, està prevista una trobada tècnica pel proper dia 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, entre BCASA, l’AMB i Aigües de Paris. Aquesta trobada ha de servir per conèixer amb profunditat el procés de municipalització de París de l’any 2010.

Cal destacar, també la integració recent de BCASA en l’Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento (AEOPAS), una xarxa estatal que promociona la gestió pública i participativa de l’aigua. Alguns dels organismes i operadors públics que en formen part són els de les ciutats de La Corunya, Sevilla, Badajoz i l’Agència Catalana de l’Aigua, entre d’altres.

Treball en xarxa

Les activitats que ha organitzat l’Ajuntament amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua el proper 22 de març s’emmarquen també dins d’aquesta línia de treball en xarxa al voltant de la gestió pública de l’aigua promoguda des de Barcelona.

Precisament una de les propostes centrals de l’agenda barcelonina del Dia Mundial és la Jornada ‘Aigua bé comú: reptes i futur’ que, organitzada pel consistori i la plataforma Aigua és Vida, tindrà lloc el 21 de març al Recinte Modernista de Sant Pau.

Aquesta cita, oberta a tothom i gratuïta, vol esdevenir un fòrum on s’intercanviïn idees sobre com administrar l’aigua al segle XXI. La jornada culminarà amb una taula rodona sobre municipalització de la gestió de l’aigua, una tendència a l’alça a Europa en els darrers anys, amb nombroses experiències d’èxit.

Per parlar dels reptes que afronten les ciutats que s’han posicionat recentment a favor de la gestió pública de l’aigua, intervindran en aquesta taula el regidor de Presidència, Aigua i Energia de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, la tinenta d’alcalde de París, Célia Blauel, el tinent d’alcalde de Montpellier, René Revol, la tinenta d’alcalde de Valladolid, María Sánchez, i el tinent d’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega.

Un procés en marxa

La participació en organitzacions europees com l’APE o estatals com l’AEOPAS i l’organització de jornades per debatre el futur de la gestió de l’aigua són noves fites en el camí cap a la municipalització d’aquest bé comú a Barcelona, un procés que va prendre embranzida amb l’encàrrec el passat febrer a BCASA dels treballs tècnics i jurídics necessaris per posar-lo en marxa.

Aquesta decisió va néixer de les proposicions aprovades pel Plenari del Consell Municipal el passat 25 de novembre del 2016 i que obrien el camí cap a la gestió pública, directa i integral del cicle de l’aigua, inclòs el subministrament domiciliari, valorant sempre la seva oportunitat, pertinença i viabilitat, tant tècnica com econòmica, social i ambiental.