“Li correspon a Veneçuela resoldre els seus problemes i a la Unió Europea respectar la sobirania i el dret internacional”, afirma l’eurodiputat d’IU.

L’eurodiputat d’Izquierda Unida Javier Couso ha cridat la Unió Europea a “aparcar d’una vegada per totes les aventures d’ingerències” a Veneçuela i a “acompanyar” de manera decidida la taula de diàleg afavorida per Unasur i el Vaticà. Durant una intervenció aquest dimecres al ple d’Estrasburg que, per enèsima vegada aquesta legislatura ha tornat a plantejar una resolució sobre la situació al país llatinoamericà, Couso ha exigit que Brussel·les deixi de decantar-se per donar suport a una part de l’oposició i respecti la sobirania del Govern de Nicolás Maduro.

“Cal aparcar d’una vegada per totes les aventures d’ingerència perquè desestabilitzar Veneçuela és desestabilitzar l’Amèrica Llatina. La UE no ha de donar suport a les opcions violentes, sinó que ha d’acompanyar el diàleg d’Unasur i del Vaticà”, ha apuntat l’eurodiputat.

Couso ha apel·lat al diàleg en tot el seu discurs i ha posat sobre la taula el continu tractament desigual amb el qual des de la Unió Europea es tracta els assumptes de Veneçuela, si es compara amb les violacions dels drets humans i la inestabilitat política d’altres països. “Mentre a Mèxic assassinaven a un periodista aquesta setmana i apareixia una altra fossa comuna, mentre al Paraguai es produïen violentes manifestacions contra el seu president, es calava foc al Parlament i eren assassinats diversos opositors, l’Organització d’Estats Americans (OEA), aquest ministeri de colònies, es dedicava a mirar a un altre costat i a seguir amb l’obsessió desestabilitzadora del seu incendiari major, el senyor Almagro”.

I el Parlament Europeu, que tal com va demostrar el president Antonio Tajani a principis de la setmana amb un comunicat i els seus tuits des del compte oficial de Presidència en contra de la decisió del Tribunal Suprem de Justícia veneçolà de suspendre l’Assemblea Nacional, ha optat per seguir la línia que estan marcant tant Almagro com la part de l’oposició que s’ha negat al diàleg.

La decisió del Tribunal Superior de Justícia, ha explicat Couso, va venir motivada perquè l’Assemblea Nacional “va deixar de reconèixer” a Maduro com a president electe, “per intentar destituir-lo sense tenir cap competència constitucional per a això i desobeint les sentències judicials”. A més, la institució “va incorporar a tres diputats acusats de compravenda de vots”. Això, però, “no ha motivat cap denúncia de l’OEA”, ha criticat l’eurodiputat d’IU.
“Davant aquesta manca de respecte reiterada cap a l’ordre constitucional, ha continuat, es va produir un conflicte entre els poders públics” que finalment va acabar sent “resolta per la via pacífica i del diàleg”, gràcies “als mecanismes constitucionals pertinents”.

La resposta de l’OEA, que porta mesos enfrontant-se al Govern veneçolà, va ser la de tractar d’aplicar la Carta Democràtica contra Maduro, acusant d’estar donant un “autocop”. Per Couso, aquest comportament és “inacceptable” perquè “en comptes de celebrar i apuntalar el diàleg”, l’OEA “va convocar al Consell Permanent, ignorant el fet que la presidència de Bolívia va suspendre aquesta reunió perquè no se li havia comunicat”.

“I ni així. Ni violant el propi reglament de l’OEA van aconseguir la majoria necessària per poder seguir amb el seu pla contra un poder electe com és el Govern de Veneçuela”, ha dit. “Enfront del diàleg, la confrontació. Enfront dels mecanismes constitucionals, la ingerència. Enfront de la veritat, la mentida, acompanyada de protestes violentes”, ha denunciat.

El també vicepresident de la comissió d’Afers Exteriors del Parlament Europeu, no té dubtes de quin ha de ser el paper de la UE en aquesta situació: “Li correspon a Veneçuela resoldre els seus problemes i a la Unió Europea respectar la sobirania i el dret internacional”. El contrari, ha afegit, “seria una hipocresia”.