Marc Vidal demana al conseller Comín acabar “amb els criteris economicistes i no mèdics” a l’hora d’avaluar les baixes laborals

El diputat de Catalunya Sí Que es Pot Marc Vidal ha interpel·lat avui el Conseller de Salut, Antoni Comín, en relació a l’avaluació de les baixes laborals que realitza l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) i els criteris que marquen els convenis entre l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). “Aquesta interpel·lació té com a objectiu garantir poder emmalaltir sense por, recuperar-se amb dignitat i retornar al treball en condicions segures”, ha dit Vidal.

El diputat ha denunciat que actualment els convenis entre l’INSS i l’ICAM fan prevaldre “els criteris economicistes a l’hora d’avaluar les baixes laborals”. Per Vidal, l’actual situació fa que la Generalitat cobri de l’Estat “perquè els seus metges facin de policia de la salut”, però que per poder rebre més diners “sovint cal fer-ho al marge, o per damunt, de la salut dels treballadors”. “Vostè ha de garantir que serem absolutament estrictes amb la justesa mèdica de les incapacitats per malaltia, perquè darrere de cada alta injusta pot trobar-s’hi un veritable drama”, ha reclamat el diputat al conseller Comín.

Les dades demostren que en els darrers anys es donen altes mèdiques més ràpides: dels 12,7 dies de mitjana de baixa anual per empleat del 2007 als 9 dies de mitjana actuals. També revoca més incapacitats: de les 131.3017 incapacitats temporals que l’ICAM va avaluar el 2015, el Tribunal Mèdic va revocar la incapacitat el 67% dels casos, mentre el 2008 es van rebutjar només el 27% del total. “Ens curem abans per un avenç sobtat de la medicina o per art de màgia, o estem al servei de la producció, anant abans a la feina pel bé del lliure mercat?”, s’ha preguntat el diputat de la confluència.

Vidal ha carregat contra les reformes laborals realitzades els últims anys, que han instal·lat “la por” entre els treballadors. “La gent amb por a perdre la feina pot agafar qualsevol cosa a qualsevol preu, i pot treballar en condicions impensables fa uns anys”, ha remarcat el diputat, insistint en “reorientar la funció d’avaluació que fa l’ICAM sobre l’aptitud per treballar”. En aquest sentit, Vidal ha apostat per “garantir que l’ICAM avalua l’aptitud laboral tenint en compte dues coses: les condicions i l’estat de salut, i només aquestes dues”. Per aconseguir-ho, ha estès la mà a Comín i al Govern amb esperit de col·laboració.