Comunicat de Barcelona En Comú davant l’estratègia electoral de determinats grups polítics avui al ple de l’Ajuntament

Avui al ple de l’Ajuntament de Barcelona s’ha escenificat un dels moments més tristos que hem viscut des que vam arribar a la institució: el partidisme i l’estratègia electoral de determinats grups polítics ha tocat sostre. Les iniciatives ciutadanes d’Aigua és Vida, Metromuster i Tanquem Els CIEs, amb un total de més de 40.000 firmes, es troben el mur del partidisme i cinisme.

Quan vam arribar a l’Ajuntament teníem molt clar que aquest no era un fi sinó una eina per transformar la ciutat, per millorar-la, per fer-la més transparent i democràtica. Perquè aquesta fos, al capdavall, no una eina al servei dels polítics i els partits sinó al servei dels veïns i veïnes.

Amb aquesta voluntat vam canviar el reglament de participació ciutadana, perquè per primer cop a la història de Barcelona, s’obrís la porta a la democràcia directa. La legislació vigent no permet fer consultes vinculants en l’àmbit municipal, per tant era necessari que els partits polítics es comprometessin a respectar les consultes de la ciutadania. No estem a la institució per defensar els nostres interessos sinó els del conjunt de la ciutadania. Però avui ha passat tot el contrari. El PP, la CUP, C’s, PSC i PDeCat han votat en contra de la consulta impulsada per Aigua És Vida, i els mateixos grups sense la CUP han votat en contra de la consulta impulsada per Tanquem els CIEs i Metromuster.

El problema va més enllà d’aquesta consulta en si. El que aquests partits han soterrat avui és el mecanisme de participació ciutadana més avançat de Barcelona. Els polítics que es veuen amb la potestat d’aturar iniciatives ciutadanes amb desenes de milers de firmes s’haurien de repensar el que implica la funció pública. Es podran proposar més multiconsultes en el futur si els partits les enterren a la primera de canvi?

La segona escenificació del partidisme ha estat amb el cas del tramvia. Un projecte que tampoc és del govern sinó que té un immens suport social, sindical, universitari, institucional i professional darrere. El PP, C’s, ERC, el PDeCat i la CUP hi han votat en contra. Alguns d’aquests grups s’han posicionat en nombroses ocasions a favor de la unió del tramvia. ERC portava al programa electoral allargar el traçat fins a Verdaguer. No obstant avui han preferit votar en contra d’aquest projecte d’interès metropolità posant per davant els seus interessos de partit. ERC ha anteposat desgastar “el govern de Colau” a prioritzar el transport públic i la salut pública.
Tenim molt clar que som el govern però no el poder. Tenim 11 regidors de 41 i hem de fer front a grans poders econòmics, financers i mediàtics. Avui s’ha fet evident, un cop més, que els poders econòmics només pensen en els seus beneficis, i els partits polítics només pensen en la seva estratègia electoral. Però tenim clar que no vam arribar a l’Ajuntament per una cosa ni l’altra: vam arribar per posar al centre els interessos dels veïns i veïnes. Seguirem treballant per, el 2019, ampliar la majoria política i social i fer possible que tots aquells projectes imprescindibles per Barcelona no quedin aturats rere el mur del partidisme i el cinisme.