EL PEE insta “a la no ingerència en els afers interns” i recorda que el poble veneçolà “en nombroses ocasions ha mostrat el seu suport al seu govern a través de les urnes”

El Partit de l’Esquerra Europea (PEE) manifesta el seu rebuig a les sancions promogudes contra set alts funcionaris de la República Bolivariana de Veneçuela, decretades pel Consell d’Afers Exteriors de la Unión Europea el 22 de gener passat. El PEE considera que aquestes mesures violen els preceptes de la Carta de les Nacions Unides i constitueixen una clara ingerència en els afers interns d’aquest país sudamericà.

En un moment en que se celebren negociacions a República Dominicana, entre el govern veneçolà i l’oposició, aquestes mesures no contribueixen a crear el bon clima necessari pel desenvolupament d’aquestes negociacions, ans al contrari, semblen mostrar a la Unió Europea com aliniada amb una de les parts.

A més, les sancions adoptades per la UE apareixen com una barroera aplicació de les directrius dels EUA de Donald Trump, en la seva política belicista i agressiva contra Veneçuela i envers l’Amèrica Llatina en general. La Unió Europea hauria d’encaminar les seves gestions a servir com a moderadora i facilitar l’enteniment, en lloc d’aparèixer com esperó de l’agressió practicada pels EUA, contribuint així a l’increment de la tensió.

En resposta a les sancions decretades, Diosdado Cabello, vicepresident del PSUV,ha anunciat davant l’Assemblea Nacional Constituent la convocatòria d’eleccions presidencials pel primer quadrimestre de 2018: “Si el món vol aplicar sancions, nosaltres convocarem eleccions”. Les eleccions han de celebrar-se abans del 30 d’abril i correspon al poder electoral fixar la data exacta, en aplicació del Decret de l’Assemblea Constituent.

El PEE condemna la decisió de la Unió Europea i insta a la no ingerència en els afers interns, quan la UE hauria de recolzar i ser garant de la voluntat del poble veneçolà que, en nombroses ocasions ha mostrat el seu suport al seu govern a través de les urnes.

El PEE saluda l’anunci de celebració d’eleccions, com una mostra de la voluntat del govern veneçolà de buscar sortides per a normalitzar la situació del país. Una vegada més seran els ciutadans, a través de les urnes, els qui decideixin sobre el futur de Veneçuela.

Per últim, el PEE insta encaridament a la Unió Europea a la rectificació pel que fa a les sancions preses i a la seva implicació i major compromís en el acompanyament del diàleg entre l’oposició i el govern veneçolà. Volem recordar que el diàleg i la negociació han estat les senyals d’identitat de la diplomàcia europea a l’hora de solucionar els conflictes en l’escenari mundial.