El diputat Joan Mena ha criticat que Espanya s’hagi convertit en “una anomalía” dins del panorama internacional pel que fa a centres educatius privats sostinguts amb fons públics

El diputat d’En Comú Podem encarregat dels temes d’Educació, Joan Mena, ha presentat una Proposició de Llei al Congrés per regular l’obligació de les Administracions Públiques d’obrir de forma periòdica la possibilitat que centres educatius concertats s’incorporin voluntàriament a la xarxa pública.

Mena ha recordat que els concerts educatius van néixer sota els principis de la complementarietat i la subsidiarietat de la xarxa pública. En aquest sentit, el diputat dels Comuns ha criticat que Espanya s’hagi convertit en “una anomalía” dins del panorama internacional pel que fa a centres educatius privats sostinguts amb fons públics.

De fet, Espanya és el tercer país d’Europa amb aquest tipus de centres, darrere de Bèlgica i Malta; i la despesa privada en educació (0,6% PIB) és el doble que a la UE (0,36% PIB). A la resta de països (França, Alemanya, la catòlica Itàlia o l’envejada Finlàndia, entre d’altres) l’educació és fonamentalment pública (89,2% en Educació Primària i un 83% a Secundària a la UE-28, davant d’un 67,3% d’Espanya).

Per al diputat d’En Comú Podem “l’escola pública ha de ser la columna vertebral i l’eix fonamental del sistema educatiu, ja que és la xarxa que garanteix l’equitat, la igualtat d’oportunitats i la cohesió social”, ha defensat Mena.

Adjuntem pdf amb la Proposició de Llei