El 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania

El Dia Mundial de la Salut Mental se celebra aquest 10 d’octubre, com cada any, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre diversos aspectes relatius a la salut mental. La primera commemoració va tenir lloc l’any 1992, com una iniciativa de la Federació Mundial de Salut Mental.

La crisi econòmica ha tingut greus conseqüències en l’àmbit social per la majoria dels ciutadans i ciutadanes, i la salut ha estat un dels aspectes de la vida humana que més s’ha vist afectat. Les dades confirmen que l’any 2013, en plena crisi, un 2,6% de la població adulta catalana -prop de 160.000 persones- va ser atès per un problema de salut mental. Els menors d’edat també pateixen l’impacte de la crisi: entorn a 60.000 van ser atesos en centres de salut mental infantil i juvenil el mateix any, i més d’un terç hi acudia per primera vegada.

L’atur de llarga durada, els processos d’execució hipotecària i la pobresa energètica són tres dels factors decisius que determinen la qualitat de la salut mental de la població. És especialment rellevant que, en els darrers anys, la pobresa hagi augmentat de forma severa a Catalunya. Actualment, 2 de cada 10 habitants estan en risc de pobresa, 1.327.000 catalans viuen pitjor que abans de la recessió econòmica i un 40% pertany a una classe inferior a la dels seus pares. A més, cal tenir en compte que el Pla d’Acció Social, a partir del qual el govern català havia previst dur a terme 270 mesures socials, està congelat perquè no s’han aprovat uns nous pressupostos.

Les associacions han fet un crit d’alerta en aquest sentit. “Volem transmetre al conseller la necessitat que cal destinar més recursos a la prevenció i la promoció de la salut mental, i que es faci des de la infància i l’adolescència”, han assenyalat

El conseller de Salut, Toni Comín, ha anunciat aquest dissabte que la salut mental tindrà l’increment pressupostari “més gran de la història” el 2017. No ha concretat xifres, però ha assegurat que és una “obligació” del Govern prioritzar aquest àmbit perquè les dades revelen que els únics indicadors de salut a Catalunya que han empitjorat en els últims cinc anys són els dels trastorns mentals, en relació directa amb la crisi.

La Plataforma per a la Defensa de l’Atenció Pública en Salut Mental a Catalunya va presentar el passat 15 de juny, davant la Comissió de Salut del Parlament, els resultats d’un document que ha elaborat sobre la situació actual en l’àmbit de la salut mental: L’atenció a la salut mental: retallades i model.

“Exigim al conseller Comin i al Govern de la Generalitat el compliment de la seva proposta d’increment pressupostari i que es desenvolupi íntegrament un model sociocomunitari integrador i inclusiu”, afirma la responsable de l’àrea de Salut d’EUiA, Lola Castro. “Cal augmentar l’abordatge comunitari interdisciplinari i les intervencions no farmacològiques, per reduir les hospitalitzacions i per aconseguir mantenir més a la persona en el seu entorn”, afegeix.