L’increment de l’ocupació ho és també de la precarietat i de la temporalitat dels contractes

L’Enquesta de Població Activa (EPA) publicada aquest juliol retalla el número d’aturats a Catalunya fins a 497.400 persones: 79.300 aturats i aturades menys que al trimestre anterior. Però tot i així, la tendència a la reducció de la taxa d’atur a Catalunya (13,2%) i Espanya (17,22%, amb gairebé 4 milions de persones a l’atur) indica que no s’està traslladant el creixement econòmic al conjunt de la població.

A Catalunya, on l’índex d’atur provoca que mentre la taxa d’activitat és del 61,6% la taxa d’ocupació sigui de només del 53,4%, la taxa d’atur femenina (14,2%) continua sent bastant superior a la masculina

En aquesta situació, EUiA denuncia que, com a resultat de les reformes laborals imposades pel PSOE i el PP, l’increment de l’ocupació ho és també de la precarietat i de la temporalitat dels contractes, que tenen una durada cada vegada més curta i una jornada cada vegada més reduïda. És a dir, hi ha més contractes, però no més treball, i comparativament es crea menys ocupació que en anys anteriors.

EUiA crida a adoptar mesures legals i socials, amb la derogació de les reformes laborals i l’aprovació d’una nova normativa reguladora de les relacions laborals a l’estat espanyol, que fomenti una ocupació estable, amb drets i condicions laborals dignes, que posin solució a l’increment de la inestabilitat laboral que ha fet possible un increment de la taxa de temporalitat de fins al 21,7% a Catalunya.

Així mateix, Esquerra Unida i Alternativa considera necessari superar un model de contractació que potencia el treball a temps parcial, que suposa actualment el 14,6% a Catalunya, i que afecta molt especialment a les dones, 346.200 de les quals tenen aquesta modalitat de jornada (el 22,5% front al 7,6% dels homes).

Per a EUiA resulta especialment preocupant que l’ increment de l’ocupació es produeixi coincidint amb l’estiu i el període vacacional en sectors com serveis i turisme, aprofundint així en un model productiu que ha estat en bona part la causa de la situació laboral per la que travessem des de l’inici de la crisi.

Núria Lozano, responsable de Món del Treball d’EUiA.