Presenten una moció amb vuit propostes per tal d’eradicar les conseqüències devastadores que està patint bona part de la societat

ICV-EUiA i Batega per Blanes han presentat una moció al darrer ple municipal amb mesures urgents per pal·liar els efectes de la pobresa energètica i eradicar-la. Afirmen que aquesta situació s’ha vist agreujada pels esdeveniments ocorreguts el passat 14 de novembre a Reus, on una dona de 81 anys va morir en un incendi provocat per una espelma, i remarquen que aquest fet ens posa en alerta davant les situacions intolerables que es poden evitar, simplement amb el compliment de les lleis que garanteixen els subministraments bàsics a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Ambdues formacions han posat de relleu les dades de l’observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), que assenyalen que 6 de cada 10 dels incendis amb víctimes mortals que es produeixen a Catalunya tenen a veure amb la pobresa energètica. Expressen la seva preocupació davant aquesta situació i afirmen que l’esforç des de les administracions locals no és suficient i que és necessita un compromís real per eradicar-la. Recorden que a Catalunya disposem de la Llei 24/2015, però denuncien que no s’ha desplegat el reglament corresponent, per tant no és ni efectiva ni eficaç i s’han de prendre mesures.

Els grups municipals d’ ICV-EUiA i Batega van presentar la moció que consta de vuit punts:

Primer.- Instar a la Generalitat a aprovar immediatament el Reglament que ha de desenvolupar la Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit d’habitatge i pobresa energètica.

Segon.- Recolzar les polítiques publiques municipals que s’estan duent a terme, sense perjudici de les accions que contra la Llei 24/2015, el Govern de l’Estat va emprendre i que va tenir com a conseqüència la suspensió de la vigència d’alguns dels articles fonamentals.

Tercer.- Exigir al Govern de la Generalitat la signatura de convenis amb les empreses subministradores amb la finalitat que condonin el deute familiar i assegurin els subministraments bàsics. Fer públic a la pàgina web de la Generalitat, els acords i convenis.

Quart.- Ampliar els llocs de presentació de sol·licituds dels ajuts del Fons d’atenció solidària de subministraments bàsics, per tal que es puguin tramitar des de qualsevol de les oficines de Benestar Social i Família, habilitant així la seu de Benestar Social i Família de Blanes.

Cinquè.- Garantir els recursos i mecanismes suficients per aconseguir la tramitació àgil i flexible de les acreditacions de la condicio en ris d’exclusiu residencial.

Sisè.- Instar al Govern Generalitat a donar suport econòmic a les administracions locals per crear oficines d’eficiència energètica que assessorin a la ciutadania, alhora auditin i assessorin sobre implementació de mesures d’estalvi energètic.

Setè.- Reclamar al Govern de l’Estat que adopti les recomanacions de la resolució del Parlament Europeu, sobre la consecució de l’objectiu de lluita contra la pobresa davant de l’augment de les despeses de les famílies.

Vuitè.- Donar trasllat d’aquest acord al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a la Federació de Municipis de Catalunya, a la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, a l’Aliança contra la Pobresa Energètica, a les entitats socials del municipi que treballen per a persones en situació de vulnerabilitat, i a les empreses subministradores.

La moció va ser aprovada per unanimitat per tots els grups municipals que formen el plenari de l’Ajuntament de Blanes.