L’eurodiputat Javier Couso creu que la UE s’equivoca, com va passar amb Cuba, donant suport “als mateixos extremistes” que al seu dia van imposar la Posició Comuna i reclama a Mogherini que deixi de “fer trampes amb les sancions unilaterals” i aposti per la pau

L’eurodiputat d’Izquierda, Unida Javier Couso, ha explicat que la seva delegació a l’Eurocambra s’oposarà frontalment a la resolució sobre Veneçuela impulsada per conservadors i liberals que es votarà avui a Estrasburg. En el seu lloc, ha reclamat a la UE “alçada de mires” i que deixi d’escoltar “a aquests extremistes que van ser els que van imposar la Posició Comuna” respecte a Cuba. De fet, la normalització de les relacions amb l’Havana, és un exemple per a ell de com hauria d’estar treballant l’Alta Representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, Federica Mogherini, en lloc d’apostar per les “sancions unilaterals”.

Couso, que ha redactat per al Grup de l’Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica (GUE/NGL) una resolució alternativa a la dels grans grups, ha destacat que l’aposta de la UE ha d’anar en el sentit del “trobada, el diàleg i la pau”, en lloc d’estar “constantment bombardejant a un Govern elegit democràticament “per una majoria del poble veneçolà. “Parlar d’ingerència, quan hi ha unes eleccions generals a la volta de la cantonada, ja és poc. La UE, amb aquesta posició, amb la imposició de noves sancions, amb estar sempre del costat d’una part de l’oposició veneçolana, està sabotejant les normes més essencials del funcionament d’un Estat sobirà “, ha advertit.

Ahir a la nit, durant un debat a l’Eurocambra sobre aquest assumpte, Couso es va expressar en la mateixa direcció. Va incidir en l’exemple de les relacions amb Cuba i la marxa enrere donada per Brussel·les després d’anys de Posició Comú i bloqueig al Govern cubà. Aquest error, va explicar, no ha de tornar a produir-se amb Veneçuela.

“Quan la UE fa cas als extremistes de la confrontació, li va molt malament. Els mateixos que impulsen la confrontació amb Veneçuela són els que donaven suport a la Posició Comuna. I ara tenim una normalització de les relacions, com demostra el seu viatge recent, i un diàleg sense condicions”, ha assenyalat l’eurodiputat d’IU davant Mogherini.

Couso va opinar que “les sancions unilaterals a Veneçuela” són “una mala notícia” i, tot i la forma en què Mogherini ha volgut presentar-les, l’Alta Representant no hauria de “fer trampes”. “Senyora Mogherini, van ser unilaterals i de part. De la part d’una part de l’oposició”, li va dir.

“Un sabotatge”, en paraules de Couso, que va més enllà de les properes eleccions, sinó que representen un atac a la línia de flotació de les converses que es produeixen entre Govern i oposició i que es tradueixen en nou trobades en cinc mesos i una taula de diàleg creada a República Dominicana al desembre de l’any passat.

Unes converses que, no només han tingut al president veneçolà, Nicolás Maduro, “implicat”, sinó que han comptat amb “un expresident d’un Estat membre, com ho és el senyor Zapatero”, entre els impulsors. A Zapatero, va dir Couso, “haurien d’haver-lo nomenat enviat especial per la pau”.

Couso va ser molt crític, a més, amb “aquests extremistes” europeus que parlen en nom “de tota Veneçuela”, però que en la realitat estan obviant “l’altra”. L’eurodiputat es va referir al Partit Socialista Unit de Veneçuela, “que segons el Consell Nacional Electoral [CNE] és el primer partit”. Un CNE la credibilitat no hauria d’estar en dubte ara a la UE, quan “li va donar la seva representació al senyor Borges, al qual es va premiar aquí”. Això demostra, segons ell, que “només val quan guanyen els seus”.

“Alguns ho han de passar malament intentant acabar amb un Govern democràtic. Es pensen que encara hi ha colònies, però no n’hi ha. Perquè per una part d’aquest poble veneçolà encara hi ha sang de ‘libertadores’ i no van a acceptar imposicions de vostès”, va advertir Couso , qui per finalitzar li va donar a Mogherini les claus del que hauria de ser la seva acció exterior: “Respecte a la sobirania d’un país i un Govern democràtic, i acompanyament del diàleg”.

Arxiu adjunt: