Les diverses lluites socials conflueixen aquest dissabte a la capital catalana en una manifestació unitària per reclamar “pa, treball, sostre i dignitat”

Gairebé tres anys després de les multitudinàries marxes que el 22 de març del 2014 van confluir a Madrid per reclamar “pa, treball i sostre”, les Marxes de la Dignitat rellançaran la protesta social aquest dissabte a Barcelona en una manifestació que congregarà les principals lluites i que sortirà de la plaça de Sant Jaume a les 18 hores. Revertir les retallades, pensions dignes, derogació de les reformes laborals o una auditoria ciutadana del deute seran algunes de les reivindicacions de la protesta, a la qual hi assistirà el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, el responsable de Polítiques Socials, David Companyon; la responsable de Món del Treball, Núria Lozano, i altres activistes de la formació.

“Les marxes per la dignitat són l’expressió com la pretesa “recuperació econòmica” és falsa per a la gran majoria de les classes populars i treballadores”, sosté Companyon, que denuncia que “la desigualtat social i la precarització s’han instal·lat a dictat de lleis i directrius tant de l’Estat com del Govern de la Generalitat i la Unió Europea”.

Marxes Dignitat“A Espanya les tres persones més riques acumulen la mateixa riquesa que 14,2 milions de ciutadans. La població catalana en risc de pobresa arriba al 25%. L’atur afecta a 560.000 persones, moltes sense prestació. Les famílies on cap membre no treballa són més de 200.000. Tenim 20 desnonaments diaris només a Barcelona…”, enumera com a mostra de les urgents necessitats socials d’àmplies capes de la població, i que “justifiquen sobradament el suport a tos els col·lectius i moviments que dissabte sortiran al carrer a lluitar i denunciar-ho”.

“El moviment havia estat una mica alentit i ara estem en un punt de rellançament en què torna a revifar a tot l’estat”, explica Lozano, que apunta que aquest rellançament de la protesta social es produeix sota una premissa fonamental: “Actuar el més conjunt possible perquè juntes som més fortes i ho podem tot”.

Pensions, Renda Garantida, deute i solidaritat

La lluita per les pensions públiques serà un dels eixos centrals de la marxa. Amb el lema “les nostres pensions no són el seu negoci”, i la participació de la Marea Pensionista, “es vol situar amb força la necessitat de protegir aquest dret de ciutadania davant dels atacs del mercat i d’un possible ‘pensionazo’”, exposa Lozano. També la derogació de les darreres reformes laborals, que “estan conduint a la població a un carreró sense sortida i van de la mà de la situació d’atur que tenim”, assenyala.

La demanda d’una Renda Garantida de Ciutadania (RGC) també tindrà el seu espai, en un moment en què les propostes que estan apareixent a la comissió que treballa el tema al Parlament és que nomes la puguin percebre persones en situació d’atur. “La Plataforma per la RGC el que diu és que la renda no ha de tenir a veure amb l’origen dels ingressos sinó amb l’absència dels mateixos”, indica Lozano. Altres de les lluites que seran presents a la marxa són la d’una auditoria ciutadana del deute i la cancel·lació del deute il·legítim, el col·lectiu papers per tothom i el moviment pro acollida de refugiats, i també els col·lectius d’estibadors del port de Barcelona, en mobilització per la desregulació portuària conseqüència dels decrets del govern de l’Estat i que els han dut a convocar diverses vagues al març.

El col·lectiu d'estibadors participarà a la manifestació.

El col·lectiu d’estibadors participarà a la manifestació.

Al tram final de la manifestació, que arribarà fins la seu d’Endesa a l’Arc de Triomf, el protagonisme serà per l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la defensa del dret als subministraments bàsics perquè cap persona es quedi sense aigua, gas o llum per no poder pagar-ho. L’organització ha previst l’encesa de 3.000 espelmes de cassoleta que conformaran el lema “elèctriques nacionalització”, i per això demanen als assistents a la manifestació que duguin mistos i encenedors per a dur a terme l’acció.

“Tot plegat configura una manifestació de confluència de diversos moviments en què el més important és aquesta acció conjunta”, conclou Lozano.