Barcelona En Comú fa balanç dels tres anys de govern d’Ada Colau i el seu equip i de les transformacions que han aconseguit a la ciutat

Aquesta setmana marca el tercer aniversari de la ‘primavera municipalista’ del 2015, quan la nostra candidatura ciutadana va desbordar Barcelona i guanyar les eleccions. Aquella victòria va representar un autèntic terratrèmol en la política municipal i, des de Barcelona En Comú, volem aprofitar aquesta fita per fer balanç d’aquests tres anys de canvi.

Dèiem que veníem a fer les coses d’una altra manera i així ho hem fet. Estem orgulloses de tenir una alcaldessa valenta que es deixa la pell per la gent comuna i no es rendeix davant els lobbies:

  • Una alcaldessa valenta que ha creat una nova unitat antidesnonaments que ha ajudat a més de 2.000 famílies a quedar-se a casa seva. Ha posat les primeres multes als bancs per tenir pisos buits.
  • Una alcaldessa valenta que ha posat fre a la massificació turística que amenaça els barris amb un pla que limita la construcció d’hotels i prioritza la construcció d’habitatge a tota la ciutat.
  • Una alcaldessa valenta que ha plantat cara a les grans empreses per evitar que es tallin els subministraments a les persones que no poden fer front a les factures d’energia i aigua. Ha creat un operador d’energia municipal perquè tinguem control democràtic sobre aquest bé comú.
  • Una alcaldessa valenta que no té por a la transparència i que vol fer de l’ajuntament una institució lliure de tota mena de corrupció. Ha posat en marxa una bústia ètica perquè els treballadors municipals puguin denunciar possibles males pràctiques de manera segura.
  • Una alcaldessa valenta que no tolera ni l’odi ni el feixisme i que aposta per recuperar la memòria de les víctimes del franquisme i recosir les ferides. Ha tret les últimes plaques franquistes dels edificis, deixat d’autoritzar la celebració a Montjuïc de la missa pels sublevats del bàndol feixista de la Guerra Civil i retirat la medalla d’or de l’alcalde falangista, Miquel Mateu.

Gràcies a aquesta valentia, tres anys després, el govern de BComú ha esdevingut referent internacional:

  • El projecte de canvi a Barcelona ha guanyat un alt prestigi internacional: al seu últim informe anual, Housing Europe va posar Barcelona com a exemple de com les ciutats estan fent front a la crisi habitacional. De la mateixa manera han sigut nomenades per premis internacionals en les últimes setmanes la Superilla de Poblenou (Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà) i Barcelona En Comú mateixa (Transformative Cities).
  • Importants mitjans internacionals han destacat el caràcter innovador de les polítiques de Barcelona, com ara la Superilla de Poblenou (The New York Times), l’aposta per la sobirania tecnològica (Wired), o les mesures contra la corrupció (Le Monde), entre d’altres (The Guardian, The Nation, NPR, Financial Times, Al Jazeera, Politico)
  • Barcelona lidera les xarxes de ciutats globals: l’alcaldessa ha sigut elegida Co-Presidenta de la xarxa internacional de ciutats, CGLU, on està empenyent per posar el dret a l’habitatge a l’agenda global. Així mateix Barcelona està liderant l’articulació de les ciutats refugi europees o la col·laboració entre ciutats en matèria de participació ciutadana o la regulació del turisme.
  • Es creen cada cop més candidatures municipalistes inspirades en BComú que busquen portar les nostres maneres de fer a altres pobles i ciutats i s’estan impulsant iniciatives com el mapa Fearless o el llibre ‘Ciutats Sense Por’ per articular i enfortir el moviment municipalista global.

Volem remarcar que aquest aniversari no només va de Barcelona. Va de la possibilitat de crear alternatives en un món en crisi. Un món en el qual es retallen drets, augmenten les desigualtats i s’aixequen murs. Per aquest motiu, aquesta setmana reivindiquem el govern de Barcelona i la seva feina per mostrar, a través de petites grans victòries, que sí que hi ha alternativa. No hem de tenir por: el canvi ja està aquí. Cuidem-lo i fem-lo créixer entre totes.