L’Ajuntament de Barcelona se suma a l’acte simbòlic d’aturada general en suport als moviments de dones internacionals que lluiten vers les desigualtats entre homes i dones

Avui s’ha presentat el concert que, per primera vegada, l’Ajuntament de Barcelona organitza per festejar el Dia Internacional de les Dones. La cita serà el proper dissabte 11 de març, a partir de les 20 hores, a la seu del districte de Nou Barris (Plaça Major). Les artistes que hi participaran són La Otra, Les Sueques, Monique Makon i Bad Gyal, quatre estils diferents que connecten amb els públic més jove. “Volem fer arribar la reivindicació feminista a tothom i la música és un bon instrument perquè pot transformar i qüestionar imaginaris col·lectius”, explica Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI.

musicadonesEl concert, que tindrà lloc entre les 20 i les 22.30 hores, serà gratuït i amb un aforament màxim de 1.000 persones. A més, des de les 17.30 hores, a la plaça del davant de la seu del districte, hi haurà una mostra de dones creadores de diferents àmbits artístics on mostraran la seva tasca dones de diferents districtes de la ciutat.

Més informació: http://www.bcn.cat/dones

Aturada simbòlica per lluitar contra les desigualtats entre homes i dones

L’Ajuntament de Barcelona se suma a l’aturada general que han convocat moviments internacionals de dones que lluiten en diferents països i ciutats arreu del món contra la violència masclista i contra les persistents desigualtats que pateixen les dones en diferents àmbits, posant especial èmfasis en el laboral, i fent una crida per la igualtat de drets i llibertats.

Així doncs, el consistori ha convocat un acte simbòlic que consistirà en fer una aturada –de dones i homes que es solidaritzin- entre les 12 i les 12.30 hores i es concentrin a les portes dels edificis municipals.

A Barcelona hi ha una escletxa salarial entre dones i homes del 25%, els contractes temporals de les dones doblen els dels homes, i els contractes a temps parcial es tripliquen en el cas de les dones (el 25,2% versus el 7,9% dels homes). Aquesta parcialitat està directament relacionada amb la necessitat de tenir cura de familiars. Entre els homes aquest motiu només s’al·lega per part del 1’8%.

Aquesta desigualtat en el mercat de treball i a la hora d’assumir les necessàries cures minva l’autonomia econòmica de les dones i fa augmentar la taxa de pobresa, situant el 50% de les dones sota el llindar de la pobresa front el 25% dels homes. També té com a resultat que les dones en general, i les dones migrades en particular, realitzen jornades intensives, que quan són comptabilitzades posen de relleu que a Catalunya al llarg del cicle vital les dones estan treballant remunerada i de manera no remunerada 30 anys més que els homes.

Per Laura Pérez, “davant aquesta realitat, agreujada per la insuportable xifra de dones que són víctimes directes i indirectes de la violència masclista, és fonamental que les institucions assumim la responsabilitat que ens pertoca a l’hora de garantir la justícia i l’equitat de gènere, desplegant polítiques que posin fi a les desigualtats per raó de gènere, d’ètnia, classe, edat i sexualitat i que contribueixin a un repartiment just dels treballs –reproductius i productius– i a un reconeixement social i econòmic de tots ells. Ha de ser una política ferma i continuada en el temps que permeti garantir unes condicions de treball i de vida dignes per a tothom”, ha dit.

‘Dones creadores’, una reivindicació del sector cultural

Des de l’àmbit de la cultura fa anys que es reivindica el paper de la dona. Des de l’àrea de Feminismes i LGTBI, sota el lema ‘Dones creadores’, s’ha impulsat la creació a través de la XXXI edició del Premi 8 de Març- Maria Aurèlia Capmany 2017 en el que han participat creadores amb 34 obres, un guardó que s’entregarà la tarda del 8 de març al Saló de Cent.

A més, el passat octubre es va convocar el premi Joves Creadores adreçat a joves realitzadores de la ciutat i, també, s’ha volgut recolzar aquests reivindicacions. Per això, s’ha donat suport al manifest impulsat per CIMA (associació de dones cineastes i de mitjans audiovisuals) que reivindiquen més inversió i la revisió del model de televisió pública de Catalunya.