El candidat de Catalunya en Comú – Podem defensa obrir un nou marc constituent “construint poble des de tota la nostra diversitat”

El candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya en Comú – Podem, Xavier Domènech, ha acusat avui el PSOE d’estant-se “especialitzant en que li robi la cartera el Partit Popular, i si en alguna cosa és especialista el PP és en robar carteres”. Domènech ha fet aquestes declaracions en un acte a l’ESCI- UPF que ha comptat amb la participació del primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello; de la Secretària General de Podemos Andalusia, Teresa Rodríguez; i del Catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo.

Domènech ha defensat obrir un “nou marc constituent”, tant a Catalunya com a Espanya, on els “vells partits” que “han estat els destructors de la Constitució” i dels “pactes socials i territorials” no poden ser “la solució quan han estat el problema”. “Quan en unes eleccions un bloc s’ha de presentar a sí mateix com a Constitucionalista quan la Constitució hauria de ser de tots i totes fa evident que existeix un problema greu de legitimitat”, ha afirmat, i ha afegit que són precisament “aquells que l’han rebregat més i els qui més han fet per trencar els pactes”.

El candidat de CatECP ha assenyalat que per obrir aquest marc cal “construir poble”. “Per poder transformar primer hem de ser poble, i construir-lo des de tota la nostra diversitat”, ha assenyalat, alhora que ha reclamat “recuperar una de les vocacions que ha tingut sempre el catalanisme popular: produir el canvi a Catalunya com una forma d’estimular el canvi a la resta de pobles germans d’Espanya”.

Conquerir drets i llibertats

“La veu majoritària a Andalusia no és la del ‘a por ellos’”, ha assegurat Teresa Rodríguez, que ha demanat “poder conquerir llibertats i competències noves”, però també “abolir-ne algunes com la d’evadir capitals o acabar amb els drets socials”. “Sobre això també hem de poder decidir”, ha reclamat.

Gerardo Pisarello ha alertat que “reformar la Constitució per anar a propostes més centralistes i polítiques més antisocials és el gran somni de Ciutadans”, i dirigint-se al PSC ha dit que no s’imagina Pascual Maragall “fent-se selfies amb Albiol ni defensant el 155”. Alhora, ha sostingut que “a Espanya i a Catalunya es poden fer moltes coses sense tocar una coma de la Constitució”, com limitar els lloguers, protegir els serveis públics i una major inversió en ciència.

Per últim, Javier Pérez Royo ha lamentat que ens trobem en un “moment dramàtic” perquè “l’aplicació del 155 ha obert una línia divisòria a la societat espanyola”, i ha sostingut que “el que passa a Catalunya és gravíssim per a Catalunya però també pel conjunt de l’Estat”. Per això, ha avisat que el proper 21-D Espanya es juga l’exercici dels drets i les llibertats a Catalunya”.