Manifest D’EUiA en motiu del Primer de Maig, Dia Internacional dels Treballadors i les Treballadores

El 28A s’han produït unes eleccions generals marcades per l’amenaça de l’ascens d’una extrema dreta que es presenta com abanderada de la suposada impugnació del sistema, quan en realitat és la seva garantia per a eliminar els principals drets dels treballadors i treballadores. Per fer front a aquest perill, cal una regeneració de les estructures polítiques, un impuls democràtic que permeti a la ciutadania l’exercici efectiu de les sobiranies, i que hauria de culminar en un govern de les forces d’esquerres a Catalunya i a l’Estat espanyol, quelcom que els resultats electorals han fet possible.

EUiA creiem imprescindible sumar i confluir per una societat amb més justícia social, laboral i de gènere. És el que necessita la classe treballadora, la gent que lluitem en comú per tenir una vida digna, amb pa, treball i sostre.

Front a la desregulació de les condicions de treball, EUiA proposem un model democràtic de relacions laborals que superi la individualització que aboca milions de persones  a l’explotació, l’atur i la pobresa, com a resultat d’unes reformes laborals que és imprescindible derogar. Hem de lluitar per la creació d’ocupació de qualitat, digna i amb drets, repartint el treball per a treballar tothom.

EUiA reclamem el blindatge d’un sistema públic de pensions dignes, periòdicament actualitzades en base a l’IPC, que possibiliti una vellesa digna i activa. Una reivindicació que la mobilització social situa al centre de l’agenda política.

Per segon any consecutiu, la Vaga Feminista del 8 de Març ha posat de relleu la dimensió laboral de l’opressió de gènere, simbolitzada per la bretxa salarial i ens assenyala la urgència de la introducció de la justícia de gènere a l’àmbit del treball.

Per a avançar en justícia social cal recuperar poder adquisitiu, per aquest motiu EUiA reivindiquem dignificar els salaris pujant el SMI i la pensió mínima, lluitar contra les desigualtats i defensar i potenciar uns serveis públics universals i de qualitat com a fórmula de salari indirecte que redueixi les desigualtats a la nostra societat.

Estimem imprescindible la garantia de la suficiència de rendes, reclamem l’adopció de les mesures necessàries per a la plena implementació de la Renda Garantida de Ciutadania i rebutgem la privatització de la seva gestió, adjudicada de forma opaca a la multinacional De Loitte, en una nova demostració del caràcter neoliberal del Govern de JxCat i ERC.

Així mateix, a pocs dies d’unes noves eleccions europees, cridem a continuar mobilitzant-nos contra els tractats de lliure comerç i la reactivació de la Directiva Bolkestein. Calun canvi que possibiliti la fi de l’austericidi -representat per l’art.135 CE i les polítiques neoliberals- en nom d’una Europa unida.

El Primer de Maig és una jornada mundial de mobilització, reivindicació i solidaritat amb els drets de la classe treballadora, però també una jornada per la justícia, la igualtat i uns drets fonamentals reals i efectius.

EUiA rebutgem la persecució que pateixen treballadors/es i sindicalistes per exercir els seus drets; no podem oblidar en una jornada com aquesta els centenars de processos penals i administratius per exercir el dret fonamental de vaga.

Com cada any, EUiA cridem a participar a les diferents mobilitzacions que es faran arreu de Catalunya aquest Primer de Maig.

Visca el Primer de Maig! Visca la classe treballadora!