En Comú Podem pregunta al Govern si actuarà contra la campanya transfòbica d’Hazte Oír

La regidora de Feminisimes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, ha expressat aquest dilluns a la tarda el rebuig del consistori a la campanya de la plataforma ‘Hazte Oir’, que ha posat un anunci contra la transsexualitat en un bus que, segons la mateixa entitat, té previst passar per Barcelona el dia 3 de març.

L’autobús, habilitat per aquesta plataforma per recórrer diverses ciutats de l’Estat espanyol, conté un missatge amb la inscripció “Els nens tenen penis. Les nenes tenen vulva. Que no t’enganyin”. L’acció forma part d’una campanya de rebuig cap al col·lectiu LGTBI i les lleis de protecció del col·lectiu de transsexuals. No és la primera campanya d’aquest tipus que emprèn aquesta entitat.

Pérez ha avisat que aquest “autocar de l’odi no és benvingut a Barcelona”, i que per això l’ajuntament preveu utilitzar les ordenances que té al seu abast per multar-lo si ho acaba fent, per tractar-se d’una campanya que suposa una “provocació i una exaltació a la intolerància, incompatible amb un Estat de Dret i una ciutat com Barcelona, que defensa la diversitat sexual i de gènere com un valor i una riquesa”.

Bus transfobico

Segons la regidora, si l’autocar entra a Barcelona, l’entitat pot arribar a ser sancionada amb una multa de fins a 3.000 euros per infracció de l’ordenança de Convivència –que sanciona conductes de menyspreu a la dignitat de les persones– amb l’agreujant d’afectar a menors d’edat; o a una sanció de fins a 600 euros per l’ordenança que regula la publicitat dinàmica, que també obliga a què els anuncis respectin la dignitat de les persones.

Pérez ha afegit que “no sembla casual” que l’entitat llanci aquesta campanya “just en aquest moment, just quan en el congrés hi ha un debat per millorar la llei de llei sobre el tractament de les persones transsexuals”, quan a Catalunya també s’està avançant en aquest àmbit legal i en el moment en què l’Ajuntament de Barcelona “també està treballant en un model d’acompanyament d’aquestes persones des d’una mirada no patogilitzant”.

En Comú Podem pregunta al govern

En aquest sentit, les diputades d’En Comú Podem Mar García i Lucía Martín han registrat una bateria de preguntes dirigides al Govern per saber què pensa fer aquest respecte a la campanya transfòbica que ha posat en marxa Hazte Oír.

“Aquest autobús és una mostra més d’un sistema de gènere que fomenta la transfòbia, basat en un binarisme home – dona que no reflecteix la diversitat sexual i de gènere que ens envolta”, assenyala la diputada Mar García. “Campanyes tan vistoses com la d’Hazte Oír no fan més que reflectir un problema estructural en la nostra societat i contra el qual cal actuar des de la base. El nostre compromís és lluitar contra les campanyes com la de l’autobús però també contra les discriminacions a què s’enfronten les persones trans cada dia”, afegeix.

En aquesta mateixa línia, la diputada Lucía Martín lamenta que aquesta campanya “és una expressió que posa de manifest que vivim en una societat transfòbica, que no tolera expressions de gènere diverses i que ens marca uns rols i unes identitats determinades en funció del sexe que ens assignen en néixer. Aquesta construcció social genera estigma i discriminació i cal lluitar contra ella”.

Imatge de portada: La regidora de Feminisimes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, atén els mitjans.