6a Assemblea Nacional d'EUiA

Altre lloc gestionat amb el WordPress

Benvolguda Anna Rubio,

Les propostes, quan s’escriuen ràpida i telegràficament, no sempre es fan entendre bé, per això moltes vegades son difícils de comprendre.
Crec que planteges dues qüestions en termes de dubtes.

 • La primera és en relació amb els cicles, conferencies i debats: quines són les diferencies entre ells? com s’organitzen? qui els organitza? …(etc).
 • La segona aborda el tema: que s’entén per societat civil?

La primera qüestió.

 1. El caràcter de conferència o debat depèn de qui organitza l’activitat, que al mateix temps es qui defineix les característiques de la trobada.
 2. Sempre hem de tenir present que les trobades en el marc de la Fundació l’Alternativa no substitueixen les comissions congressuals d’elaboració, ni les comissions del Consell Nacional, ni las assemblees territorials i dels sectors.
 3. Aquestes activitats que es realitzen a la Fundació són únicament una reflexió complementaria per aprofundir al servei de les assemblees.
 4. Tenim tres cicles, espais o àmbits. Els pots anomenar com vulguis.

El primer cicle es d’exposició–debat de projectes o estratègies generals i del paper d’EUiA en aquestes estratègies.

 1. L’organització dels debats correspon a les plataformes existents en el si d’EUiA que ho sol·licitin.
 2. Es tracta de veure l’estratègia que té cada plataforma i el paper d’EUiA en relació a aquests projectes definits per les plataformes.
 3. L’activitat la pot desenvolupar cada plataforma per separat o es poden ajuntar si es posen d’acord en fer-ho.

* Les plataformes ho han de sol·licitar amb temps. Si ho fan, plantejarem un acte, farem publicitat, ho editarem en vídeo i ho penjarem al Web. Per tal que la totalitat de l’organització pugui veure-ho sense necessitat de desplaçar-se.

El segon cicle.

 1. Debats o conferències que organitzin, en cas que ho sol·licitin, aquelles persones integrants d’EUiA que siguin representatives en diferents àmbits de la societat i que formin part (o no) d’alguna comissió del Consell Nacional d’EUiA o de la Comissió de Redacció dels documents per a la 6ª Assemblea.
 2. Com EUiA és un moviment sociopolític, és important la reflexió d’aquestes persones en relació a com entenen el que espera la societat civil de nosaltres, es a dir, d’EUiA.

* Les persones integrants d’EUiA ho han de sol·licitar amb temps, organitzar la configuració de l’acte i les persones que participen en l’activitat. Si ho fan, plantejarem un acte, farem publicitat, ho editarem en vídeo i ho penjarem al Web, per tal que la totalitat de l’organització pugui veure-ho sense necessitat de desplaçar-se.

Tercer cicle.

 1. Convidarem a assistir aquelles persones que no són d’EUiA (que puguin o vulguin benir) i que són representatives de la societat, per exemple dels sindicats, de les AAVV, cooperatives de pagesos, associacions de comerciants, moviment del 15M, (etc.). Per tal que ens expliquin que esperen d’EUiA.
 2. El grup organitzador de la Fundació, amb l’ajuda d’aquelles persones que vulguin, organitzaran l’activitat.

* Plantejarem un acte, farem publicitat, ho editarem en vídeo i ho penjarem al Web, per tal que la totalitat de l’organització pugui veure-ho sense necessitat de desplaçar-se.

La segona qüestió.

Planteges la pregunta següent: que s’entén per societat civil?
El debat-reflexió de caràcter teòric-pràctic que planteges és molt important per un projecte d’una força que pretén transformar la societat i construir un sistema que superi l’actual.

Entre les persones que es mouen al nostre entorn trobarem respostes molt variades de com entendre la societat civil: alguns/es pensen en termes d’un concepte, una estructura, una entitat, …..una categoria històrica concreta, una realitat,….. alguns/es pensen que pertany al món virtual, quelcom que no existeix; alguns/es profunditzen en el coneixement sociològic de la societat civil; alguns/es ho desconeixen o no els interessa; alguns/es pensen que és un element a instrumentalitzar o a construir; …. podríem estendre en les respostes o actituds sobre el tema: segons la concepció del món, la formació, la filosofia, l’ estratègia i la tàctica del seu projecte, la forma de fer que té cada persona o col·lectiu.

Obtindríem respostes molt variades i en elles observaríem la importància que li dona cada persona o col·lectiu en relació a la qüestió del procés de transformació històric.

La societat civil, situada en el context del seu moment històric concret, té relació, com molt bé apuntes, amb la lluita de classes, amb la concepció de l’Estat modern i les seves contradiccions, amb la construcció de la supervivència del poble, amb el Fet Nacional, amb el sentiment d’Estat, amb la caracterització de l’emancipació, amb la construcció cultural en termes de sentit comú, amb la lluita per l’hegemonia i el domini, que al mateix temps té relació amb la construcció del Poder, amb la caracterització de la formació socioeconòmica i la formació sociopolítica….. i tanmateix, té relació amb les característiques de les forces politiques.

Senzillament, es un tema molt important.
No em correspon a mi com a President de la Fundació Alternativa entrar-hi, malgrat crec personalment que és una de les qüestions clau per a la transformació de la societat i la superació del sistema actual.
Si estàs interessada en organitzar un debat–reflexió com aproximació al tema, podem donar-te un cop de mà com grup de treball de la Fundació. De ben segur seria una bona aportació per la 6ª Assemblea d’EUiA.

Com veuràs, aquesta qüestió en relació als cicles es poc important, ja que aquests els plantegem de manera menys ambiciosa, tal com he expressat en la primera part de l’escrit.

Atentament marià pere.

Comparteix!
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • PDF
 • RSS
 • Google Bookmarks
 • email
 • del.icio.us
 • Add to favorites
 • Meneame

1 COMENTARI

 1. Anna Rubio i Cillán on febrer 10, 2012 12:58 pm

  Gràcies per la vostra resposta.

Escriu un comentari