6a Assemblea Nacional d'EUiA

Altre lloc gestionat amb el WordPress

Societat civil

gener 30, 2012 Opinions/Articles

He estat mirant atentament el blog que funcionarà durant tot el procés de preparació de la 6a Assemblea. M’agrada la idea d’ampliar el debat i madurar aquesta actitud d’escolta activa que ens proposem.

No he entés molt bé la funció dels cicles, el de debat i els de conferències. Si ho he interpretat bé hi ha un cicle que es titula Debat d’estratègies i dos cicles de conferències, un es titula Què espera d’EUiA la societat civil? i l’altre Què espera d’EUiA la societat civil organitzada?. Suggereixo una revisió del text que explica els dos debats de conferències, quina funció tenen, quines necessitats han de cubrir, qui i com s’organitzen. El que em resulta més confús de tot és saber quina diferència hi ha entre un cicle de conferències i l’altre.

Això em va portar a cercar sobre què és la societat civil? He copiat algunes definicions:

. . .
La societat civil designa el conjunt de les organitzacions i institucions cíviques voluntàries i social que formen la base d’una societat activa.

La societat civil la constitueixen les relacions que les persones estableixen lliurement dins la societat a través de tot tipus d’organitzacions.

La funció de la societat civil pot consistir en vertebrar i expressar l’opinió dels diferents grups socials, amb caràcter complementari al que s’exerceix des dels canals polítics establerts.
. . .

Pel que he pogut veure (sense molta rigurositat científica per part meva) aquest concepte té nombroses accepcions però semblen coincidir en el seu caràcter grupal, actiu i organitzat i contraposat al que seria la societat política, entesa aquesta com l’aparell governamental. Per la qual cosa, i tornant als cicles de conferències, caldria plantejar què acceptem en aquesta ocasió com societat civil.

Mentre buscava sobre el concepte ha coincidit que en la premsa de divendres passat vaig trobar aquest titular:

Això deu voler dir que també aquest concepte de societat civil deu estar “tocat” pel de “classe”? Per la qual cosa, i tornant als cicles de conferències, ens haurem des d’on peguntem a la societat civil?

Ja veieu, això d’obrir blogs té el risc de que gent com jo s’atreveixi a filosofar sense saber-ne. ^_^

Anna Rubio

 

Comparteix!
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • PDF
 • RSS
 • Google Bookmarks
 • email
 • del.icio.us
 • Add to favorites
 • Meneame

1 COMENTARI

 1. Toni Campos on febrer 3, 2012 1:28 pm

  Anna:

  Si te sirve de consuelo (que supongo que no), yo pensé exactamente lo mismo cuando lo leí la primera vez (es más me chocó ver al 15-M como sociedad civil NO organizada y pensé si los no organizados sacaron-sacamos el 15-0 a 400.000 personas a la calle, ¡¡¡yo quiero ser un NO organizado!!).

  En fin… chascarrillos aparte, aunque la redacción no vaya a ganar el Premio Nobel de Literatura, lo que quiere decir, es que cualquier persona, entidad, organización, o lo que sea…, que colectivamente pensemos que tiene algo interesante que decir queremos escucharlo como EUiA. Somos escuchador@s activ@s (todo oidos)

  Así que haz llegar a tus propuestas a la Comisión que corresponda y que trabaje ese ámbito.

Escriu un comentari