L’experiència de governar dues Ciutats del Canvi com Barcelona i Saragossa ha obert avui la segona edició de Municilab. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ha iniciat la seva intervenció recordant que “malgrat governar en minoria i amb dificultats s’han canviat les regles del joc”. En aquest sentit, Colau ha manifestat que “ens deien que no podríem i s’ha pogut aprovar el 30% per a habitatge social, l’operador públic energètic i la multiconsulta”. Colau ha recordat que aquestes victòries han estat possibles gràcies “a una ciutadania organitzada que està lluitant”.

Al debat, moderat per María Eugenia Rodríguez Palop, l’alcaldessa de Barcelona ha recordat que, amb l’arribada a l’alcaldia, algunes de les prioritats van ser l’augment de la despesa social, la defensa dels béns comuns i posar les persones al centre de la política.

En el mateix sentit, Pedro Santisteve ha començat la seva intervenció realitzant un repàs a les mesures més rellevants que s’han dut a terme en l’Ajuntament de Saragossa. En aquest sentit, l’alcalde saragossà ha afirmat que “es pot invertir molt en acció social no fent retallades”. Santisteve ha remarcat que el municipalisme és clau i demostra que “amb aliances estratègiques es poden fer grans canvis”. I ha afegit: “Ens juguem la vida i la vulnerabilitat de les ciutats si no lluitem contra els lobbies”.

Tots dos alcaldes van posar en valor les ciutats d’acollida com a part de l’ADN de les Ciutats del Canvi. Colau ha aprofitat aquest moment per recordar com Mimmo Lucano, alcalde de Riace, és “referent” en acollida i de cohesió social, i no obstant això, està actualment vivint un procés judicial després del seu arrest al començament del mes d’octubre per suposadament afavorir la immigració il·legal.

Acte sobre com fer front a l’extrema dreta

Demà, l’acte de cloenda del Municilab, que tindrà com a títol “Xarxa de ciutats davant l’alça de l’extrema dreta”, versarà sobre les polítiques i discursos que han de desenvolupar les ciutats enfront de les forces xenòfobes i racistes que estan emergint a Europa. Comptarà amb la participació de Mauricio Valiente, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Madrid; Elsa Bardeaux, consellera de joventut a París; i Jaume Asens, tercer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona.

Dades de 2018

Més de 250 persones s’han inscrit fins ara en aquestes jornades que han començat avui divendres i que es desenvoluparan durant tot el dissabte 27 a la facultat de Lletres de la Universitat de Barcelona. Aquest 2018, s’organitzaran més de 30 activitats, dos actes públics, 6 tallers de creativitat i acció i 6 presentacions. A més, la trobada comptarà amb una programació pròpia per als infants i una festa de cloenda amb els concerts de Los Ganglios y Las Hijas de la Cumbia.

En aquesta 2a edició de Municilab, des de Barcelona en Comú volem situar-nos davant els reptes actuals i futurs dels governs locals i de les organitzacions polítiques; i les formes de fer política en xarxa per afrontar reptes comuns. Es pretén així consolidar aquest espai de trobada com a instrument de construcció i difusió de relat en relació al municipalisme i el treball coordinat entre els diferents actors.