Ada Colau ha anunciat avui una rebaixa en el preu del transport públic com a factor clau de la revolució de la mobilitat cap a una Barcelona Verda que doni prioritat al vianant. Aquesta baixada de preus es tradueix en un abaratiment de la T-Mes de 54€ a 40€ perquè passi a ser d’ús quotidià, el canvi de la T-Jove de trimestral a mensual amb un cost de 30€ “per facilitar-ne l’ús entre la gent jove, que són els usuaris del present i del futur”. “No podem esperar a la T-Mobilitat, per això, rebaixarem el preu de la T-Mes, ampliarem la T-16 fins a 3 zones de l’àrea metropolitana i incrementarem la xarxa de bus i la freqüència del metro”, ha indicat la cap de llista de Barcelona en Comú.

Colau ha exposat aquestes mesures per facilitar la mobilitat a la primera roda de premsa amb candidats a les municipals per Barcelona que organitza l’agència EFE, on ha afegit que impulsarà un canvi de zonificació i de tarifes, perquè tothom que vingui de fora de la ciutat tingui preus més assequibles i li surti encara més a compte venir a Barcelona en transport públic.

Segons Colau, per aconseguir una Barcelona saludable i verda, que faci front a la contaminació amb polítiques valentes cal incrementar un 30% la capacitat del transport públic i és possible fer-ho treballant conjuntament amb la resta d’administracions.

La connexió del tramvia per la Diagonal connectarà nou municipis en una gran àrea metropolitana on es donarà prioritat al bus amb un Pla del Bus que ampliï la capacitat del bus urbà i interurbà, ampliant la flota i donant una dimensió metropolitana a la xarxa ortogonal. Pel que fa al metro “volem incrementar les freqüències a 2 minuts i mig”.

Segons Colau, “el transport públic metropolità arrossega un dèficit, s’ha de resoldre el seu finançament. L’Ajuntament es compromet a mantenir el seu nivell d’inversió”. En aquest sentit, ha demanat el desenvolupament de la llei de finançament del transport públic de la Generalitat, i que la taxa turística tingui un recàrrec que es destini al transport públic. A més a més, ha exigit a l’Estat que compleixi amb les seves inversions en rodalies i ha demanat l’aprovació i implantació d’una nova llei estatal de finançament del transport públic que reservi el 0,25% del PiB pel transport públic i que reconegui les àrees metropolitanes com a àrees preferents.

La rebaixa del cost de la T-Mes a 40€ i de la T-Jove a 30€ fent-la mensual quedarà sufragada en gran part pel canvi en els usos dels títols.

Cap a una Barcelona Verda

La rebaixa del preu del transport públic és una mesura enfocada a reduir l’ús del transport privat i se suma a totes les mesures anunciades en els darrers dies cap a una Barcelona Verda com són la transformació d’un de cada tres carrers de l’Eixample en eixos verds, la reforma de les grans autopistes urbanes de la ciutat o l’ampliació del límit de velocitat a 30 km/h al 75% dels carrers de la ciutat.

Aquestes propostes s’afegeixen a les que ja s’han executat al llarg del mandat i que han fet valdre a la ciutat la Capitalitat Europea de la mobilitat urbana: la nova xarxa de bus, el nou Bicing i 100 km més de carrils bici, la pacificació guanyada amb les superilles i la reforma de la Meridiana. A més a més, s’ha produït un augment del 86% en la inversió en transport públic i s’han congelat tarifes mentre que s’han integrat els municipis de la 2a corona als preus de la Zona 1.