L’àrea Internacional d’EUiA demana al president equatorià la posada en llibertat de l’ex vicepresident Jorge Glas i la fi de la persecució a l’ex president Correa, i expressa la seva preocupació per la possible entrega de Julian Assange a les autoritats angleses

Des d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) expressem la nostra preocupació per les polítiques que està duent a terme el president equatorià Lenín Boltaire Moreno, qui es troba de visita oficial a l’Estat espanyol aquests dies.

La involució que el govern de Moreno suposa pels avenços polítics, econòmics i socials que va assolir la Revolució Ciutadana, encetada per l’ex president Rafael Correa, és cada dia més evident. Moreno, en aliança amb la dreta equatoriana, està portant a terme reformes constitucionals que desmunten, punt per punt, institucions i iniciatives desenvolupades durant la Revolució Ciutadana, per marcar un punt i apart entre el seu mandat i els anteriors. En una suposada “lluita contra la corrupció”, Moreno ha destituït discrecionalment funcionaris públics vinculats amb l’ex president Correa, iniciant fins i tot una denúncia que va portar a l’empresonament del seu ex vicepresident Jorge Glas. Més que fer justícia, el que sembla que Moreno està fent és una caça de bruixes que és un atac a les institucions democràtiques i els seus representants. Aquest acarnissament amb el que va ser la Revolució Ciutadana ja li està passant factura a Moreno, que està rebent percentatges d’aprovació a la seva gestió cada cop menors per part dels equatorians i equatorianes.

Mostrem també la nostra preocupació pels retrocessos que el govern equatorià està fent en l’àmbit internacional. Equador s’havia distingit per tenir una política exterior molt avançada, amb postures sobiranes front els Estats Units d’Amèrica (EUA) i els poders econòmics internacionals. Mostra d’aquesta política va ser l’asil a l’Ambaixada d’Equador a Londres de l’activista Julian Assange; la sortida de l’Equador del Centre Internacional d’Arranjament de Diferències Relatives a Inversions (CIADI) -vinculat al Banc Mundial-; la posada en marxa del sucre, una moneda virtual d’intercanvi econòmic entre països per defugir el monopoli del dòlar; i el lideratge en els processos d’integració i concertació capdavanters a Amèrica Llatina i el Carib, com ara la participació a l’ALBA-TCP, la CELAC i la UNASUR -sent Equador seu permanent de la seva Secretaria General-. Amb Rafael Correa, Equador va esdevenir un actor internacional de primer ordre, amb polítiques sobiranes que van servir d’exemple a d’altres països.

En poc més d’un any el govern de Lenin Moreno ha fet passes i declaracions dirigides a posar fi a aquestes polítiques sobiranes. La possible entrega a les autoritats angleses de Julian Assange, precedida de l’assetjament a la seva persona; l’anunciat canvi d’ús de la seu d’UNASUR; l’interès d’Equador per entrar a l’Alianza del Pacífico i la seva previsible sortida de l’ALBA-TCP i de la UNASUR; el canvi de la postura de l’Equador sobre el conflicte colombià o l’aproximació als EUA, són només alguns exemples de com el govern equatorià s’ha endinsat en un camí que l’allunya tant de la Revolució Ciutadana com de l’esquerra en general.

L’últim episodi d’aquests despropòsits ha estat la denúncia a l’ex president Rafael Correa, mitjançant una acció pròpia de la guerra judicial (lawfare) que s’està posant de moda a Amèrica Llatina i el Carib per acabar amb els líders de l’esquerra.

Malgrat que Lenin Moreno ha assegurat que representa un govern d’esquerres, nosaltres creiem que és molt difícil creure les seves paraules. Així no, president Moreno! Així no governa l’esquerra!

Des d’EUiA demanem la posada en llibertat de Jorge Glas i la fi de la persecució a l’ex president Correa. Expressem la nostra preocupació per la possible entrega de Julian Assange a les autoritats angleses, amb el risc que això implicaria per a la seva integritat física. I recolzem al poble equatorià en la seva lluita per reprendre la sobirania nacional perduda amb el govern de Moreno.