El coordinador federal d’IU critica que PP i Cs celebrin com a propi l’èxit electoral de Vox i adverteix que els tres partits “comparteixen un neoliberalisme econòmic radical” que, si se’ls permet aplicar-lo, significarà “encara més greus retallades laborals, de drets socials i dels serveis públics”, que posarien “en qüestió la democràcia tal com la coneixem”

El coordinador federal d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha fet avui una crida pública a tota la societat organitzada, incloses organitzacions socials, moviments feminista, ecologistes i LGTBI, així com als sindicats de classe, per mobilitzar-se en una “aliança democràtica” plural amb la qual superar “l’onada reaccionària” que s’ha instal·lat a casa nostra arran dels resultats de les eleccions andaluses d’ahir, que han donat una majoria absoluta a la suma de PP, Ciutadans i Vox.

Garzón ha ofert una roda de premsa després de la primera reunió de la direcció d’IU al costat de la portaveu, Sira Rego, per fer una valoració més pausada dels resultats dels comicis del 2D. Ha reconegut sense embuts que la situació que obre aquesta consulta andalusa és “alarmant” i “molt greu”, en bona mesura perquè l’avanç de “l’extrema dreta de Vox” és conseqüència en bona mesura del discurs reaccionari de PP i Ciudadanos, que ha servit per a “normalitzar” posicions antidemocràtiques i antisocials.

El màxim responsable d’IU entén que les formacions d’esquerra estan “obligades” a donar una “clara resposta” per defensar les “conquestes socials, laborals, econòmiques i democràtiques”, que passa per aquesta aliança democràtica.

Alberto Garzón va manifestar que “les etiquetes dels que són o no democràtics no les posem nosaltres, sinó els fets”. Va detallar que mentre a Espanya PP i Ciudadanos “legitimen a l’extrema dreta, facilitant la seva expansió i beneficiant-se d’això”, en altres estats “de llarga tradició democràtica, com França o Alemanya, els acords amb l’extrema dreta estan vetats”.

Va criticar amb rotunditat que PP i Cs celebrin com a propi l’èxit electoral de Vox, tot i que va analitzar també quins poden ser els veritables motius. Entre ells estan que aquests tres partits “comparteixen un neoliberalisme econòmic radical” que, si se’ls permet aplicar-lo, significarà “encara més greus retallades laborals, de drets socials i dels serveis públics”, que posarien fins i tot “en qüestió la democràcia tal com la coneixem”.

Garzón no va eludir l’autocrítica i va reconèixer que “l’esquerra ha fallat” en els comicis d’ahir “a l’hora de mobilitzar la gent”, especialment el PSOE però també Adelante Andalucía, ja que “no hem estat capaços d’atreure el vot perdut pels socialistes “, el que evidencia” una debilitat”.

Tot i això, es va mostrar “optimista” del que es pot aconseguir a curt i mig termini “canviant les coses necessàries”. Per això, ha apostat per “treballar al dos-cents per cent” perquè l’aliança plural proposta serveixi per “revertir la situació” de cara a les múltiples cites electorals de 2019, entre elles les eleccions europees, autonòmiques i municipals.

“És molt important -va dir- que siguem capaços de construir un pol alternatiu enfront d’aquesta hidra de tres caps que ens planteja un horitzó de nit fosca en què no hi hagi drets socials. A aquesta alternativa nosaltres li posem nom: República federal d’esquerra”.

El coordinador federal d’IU va apuntar que cal esperar per tenir més elements que completin l’anàlisi, tot i això va enumerar que s’ha demostrat que a Espanya es manté un “franquisme sociològic” que, encara que sempre va estar latent “ara s’ha alliberat de les seves estructures polítiques tradicionals”. Ha valorat també que els resultats del 2D són també conseqüència de la “preocupant resposta ultranacionalista a l’1 d’octubre”.

A la pregunta de si aquests resultats allunyen un possible avançament electoral per part de Pedro Sánchez, Garzón ha respost reclamant “altura de mires” a totes les formacions. Ho va fer de forma molt especialment als partits independentistes catalans, als quals va demanar que contribueixin així a “tirar endavant els pressupostos generals i” donin un senyal d’esperança “a tota la societat. Ha considerat que han d’entendre la “magnitud del problema” i “concretar en fets posicions alternatives a l’onada reaccionària”.

Garzón també va reclamar al Govern socialista que faci un major esforç per aconseguir els suports necessaris i actuï amb “més audàcia” per tirar endavant els comptes públics de 2019.

Sira Rego, per la seva banda, va incidir en les advertències anteriors sobre els “perills” que suposa “l’avenç d’una extrema dreta que ve a trencar la democràcia, a les famílies treballadores d’aquest país i a acabar amb les conquestes socials” que tant va costar aconseguir.

Aquests problemes afecten a molts col·lectius i grups concrets, i molt especialment “a les dones i al moviment feminista. Venen a saquejar els nostres cossos i a posar en el centre que no és una qüestió prioritària la violència contra les dones. Això hi ha que denunciar-ho i s’ha de combatre”.