La presidenta de CatECP confirma que mentre no hi hagi una proposta per part del Govern se suspèn la negociació dels pressupostos

La presidenta de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, ha confirmat avui que el grup ha suspès la negociació dels pressupostos amb el Govern de la Generalitat. “Al novembre vam presentar les nostres 10 propostes, que no són tot el nostre programa, sinó demandes de mínims, però a dia d’avui i després de sis reunions sectorials encara no tenim la proposta completa de pressupostos per part del Govern”, ha explicat Albiach. “Des del primer moment vam mostrar la nostra predisposició a asseure’ns a negociar perquè Catalunya necessita uns pressupostos socials i expansius, però ens hem trobat que el Govern no vol augmentar els ingressos per aconseguir-ho”. La presidenta del grup ha dit que han plantejat tres vies per augmentar els ingressos: “lluitar contra el frau fiscal; una reforma fiscal per a que el 2% que més té pagui més, i aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat. Davant la manca de propostes per part del Govern, ha sentenciat: “Quan el senyor Aragonès hagi fet els deures, que em truqui”.

 

Sobre les dades que el Govern ha donat a conèixer, Albiach ha lamentat que “és una proposta continuista amb les retallades dels pressupostos dels anys anteriors”. “Els hospitals estan col·lapsats i mentre nosaltres demanem 850 professionals en atenció primària, la seva proposta només en contempla 200”, ha detallat. Albiach ha assenyalat que amb els departaments de Territori i Funció Pública han trobat “una major predisposició” que amb els de Salut, Educació i Afers Socials. I ha posat com a exemple que “dels 200 milions que són necessaris” per a la Renda Garantida de Ciutadania “només n’ofereixen 50”, que “no donen ni una plaça publica de residència quan hi ha 20.000 persones en llistes espera, ni volen apujar el pressupost per als menors no acompanyats”.

 

La presidenta de CatECP ha subratllat que “ERC té el dilema sobre si vol ser la nova Convergència o una força d’esquerres” i ha lamentat que tingui “por a aprovar una reforma fiscal perquè el 2% pagui més”. “En un moment de degradació dels serveis públics s’ha de deixar de banda la calculadora electoral i s’ha de pensar en el país”, ha sentenciat.