Emmarcat en els actes del centenari del naixement del lluitador antifranquista i fundador de les CCOO, on hi col·labora EUiA, es projectarà als cinemes Aribau el pròxim dilluns 29 d’octubre a les 19.30h.

El pròxim dilluns 29 d’octubre s’estrena a Barcelona la pel·lícula documental ‘Lo posible y lo necesario’. La vida i la lluita de Marcelino Camacho és la línia argumental d’un documental biogràfic, on s’entrellacen la vida, la Guerra Civil, l’exili, el naixement de les CCOO, la seva militància comunista, la lluita contra la dictadura, la presó… La lluita d’un home senzill, humil i coherent, compromès en la lluita contra l’explotació de la classe treballadora i per la seva emancipació. En definitiva, la lluita dels treballadors i les treballadores d’aquest país per la llibertat, la democràcia i els drets laborals des del sindicalisme de classe.

Aquesta iniciativa, impulsada per la cooperativa de cinema ‘Lo posible y lo necesario’ amb el suport a Catalunya d’EUiA i CCOO, s’emmarca en el centenari del naixement de Marcelino Camacho i és un dels diversos actes organitzats a l’entorn de la seva figura i la lluita de la classe treballadora.

El títol del documental resumeix la història de la vida d’aquells que davant d’allò possible i allò necessari, van optar pel necessari. I així s’explica a l’inici de la pel·lícula: “Hay momentos decisivos en nuestras vidas, encrucijadas en las que se nos presenta el dilema. Y hay que elegir. Nos debatimos entre lo posible y lo necesario. Lo posible es lo que nos permiten hacer. Lo necesario es lo que debiéramos hacer (…) Pero el mundo lo cambian los que luchan por lo necesario”.

El director, Adolfo Dufour, i els guionistes han realitzat una obra que rescata la historia col·lectiva i mostra com els drets es van guanyar pas a pas, des de la batalla, la reivindicació i l’organització cimentades sobre una profunda consciència de classe que no va ser doblegada ni domesticada. Un homenatge a totes aquelles persones anònimes que van patir la repressió franquista i van lluitar per les llibertats i els drets laborals a tot l’estat.

La memòria de Marcelino Camacho i d’una altra imprescindible, la seva companya Josefina Samper, és història del moviment obrer, part fonamental de la nostra historia contemporània i una vacuna contra la desmemòria. Un documental diferent amb una mirada diversa.

Tráiler Oficial de la pel.lícula

La cita és als Cinemes Aribau, dilluns 29 d’octubre a les 19.30h. El documental dura dues hores i les entrades es poden adquirir al cinema o a Internet.