Aquesta edició commemora el 80è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals, a més del ja tradicional homenatge al President català i a l’Olimpíada Popular de Barcelona de 1936

Demà dissabte 29 de setembre se celebrarà a l’Estadi de Montjuïc l’11a edició de la Cursa i Caminada Lluís Companys. Enguany sis-centes persones s’han inscrit a la cursa organitzada per la nostra Fundació l’Alternativa en homentage al president màrtir Lluís Companys i a l’Olimpíada Popular de Barcelona de 1936, que no es va poder celebrar. Aquest esdeveniment esportiu i de reivindicació de la memòria històrica compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Districte de Sants-Montjuïc, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, l’European Left  i també de l’Amical de les Brigades Internacionals, ja que el mes vinent farà 80 anys del comiat de les Brigades Internacionals a Barcelona.

La Fundació l’Alternativa va pensar, ja fa 11 anys, que la millor manera de commemorar l’Olimpíada Popular de Barcelona de 1936 era fer-ho compartint l’esperit de fraternitat republicana amb una cursa i una caminada pels indrets de Montjuïc, deixant al marge la competitivitat i les marques. I va triar el nom del president màrtir, Lluís Companys –afusellat el 15 d’octubre de fa 78 anys pel franquisme, després de ser lliurat pels nazis-, com també porta el seu nom l’Estadi Olímpic on havia de fer-se l’Olimpíada Popular l’any 1936.

L’OLIMPÍADA POPULAR, ELS JOCS ANTIFEIXISTES

La Cursa i Caminada Lluís Companys és un homenatge l’Olimpíada Popular de Barcelona de 1936 que volia expressar els valors republicans i antifeixistes en el món de l’esport. Fou organitzada per entitats socials, culturals i treballadores, i s’havia de dur a terme a Barcelona, del 19 al 26 de juliol de 1936, com a resposta a l’Olimpí­ada de Berlí­n, que havia esdevingut una eina d’apologia del feixisme, el racisme i la xenofòbia. El cop militar feixista del General Franco, produït 24 hores abans, va impedir que aquest fraternal projecte es portés a terme.

El Comitè per la commemoració de l’Olimpíada Popular segueix reclamant el seu reconeixement institucional i un centre de documentació que reculli tot el que va significar i els seus valors.

L’EMBRIÓ DE LES BRIGADES INTERNACIONALS

En esclatar la guerra, molts dels 6.000 atletes que s’havien desplaçat a Barcelona, van decidir allistar-se solidàriament com a milicians, sent així l’embrió del que serien les Brigades Internacionals de les quals aquest 2018 commemorem el 80è aniversari del seu comiat.

HORARI I LLIURAMENT DE TROFEUS

La caminada pels indrets de Montjuïc amb guia de la memòria democràtica s’iniciarà a les 9 del matí i la cursa a les 9.30 hores. El lliurament de trofeus està previst a les 10.30 hores. Es farà entrega de tres premis als classificats generals i tres premis en les categories absoluta, veterana i promesa, masculina i femenenina. Lliuraran els trofeus:

Eduard Amoreaux, president de l’Amical de les Brigades Internacionals

Carme Garcia, directora general de Memòria Democràtica, Departament de Justícia de la Generalitat

Joan Josep Nuet, coordinador general d’EUiA i diputat de Catalunya En Comú Podem al Parlament

Marta Carranza, comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona

Elisenda Alamany, portaveu del grup parlamentari Catalunya En Comú Podem

Nàdia Cànovas, filla del desaparegut recentment Antoni Cànovas, participant a l’Olimpíada Popular del 36 i col·laborador de la Cursa i Caminada Lluís Companys

Carles Vallejo, president de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme

Yann Lelann, membre de la direcció de la fundació Transform Europe! Nét de brigadista francès.

Adelina Escadell, presidenta de la Fundació l’Alternativa

Maria Riba, consellera del Districte de Sants-Montjuïc per Barcelona en Comú

Eva Balart, membre del patronat de la Fundació l’Alternativa

David Companyon, director d’estudis de la Fundació l’Alternativa i exdiputat al Parlament de Catalunya

Tota la informació a www.cursacompanys.cat