El candidat d’En Comú Podem adverteix que l’objectiu d’aquesta llei és “convertir la gent en ciutadans resignats”

El cap de llista d’En Comú Podem, Jaume Asens, s’ha compromès aquesta tarda a derogar la ‘Llei Mordassa’. “Quan governem derogarem la ‘Llei Mordassa’ per acabar amb la criminalització del dret a protesta i la llibertat d’expressió”, ha dit amb contundència abans de començar l’acte Guanyem més democràcia, celebrat a Barcelona. Asens ha explicat que la retallada de drets i llibertats viscuda en els darrers anys va tenir un punt d’inflexió en la reforma feta pel PP de la Llei Orgànica de Protecció Ciutadana, coneguda com a ‘Llei Mordassa’. “Tots els moviments que ens marquen el camí, com el 15M, les marees, l’1O i el 8M estan amenaçats per una llei que implica una regressió al dret de protesta, i quan s’amenaça el dret a protesta s’amenacen tots els drets”, ha afirmat.

Per al candidat, l’objectiu d’aquesta llei és “inocular la por, convertir la gent en ciutadans passius, resignats, persones que es queden a casa callades”. Una democràcia, però, “no és un esport d’espectadors, la democràcia exigeix que hi hagi ciutadans actius, movilitzats, defensant els drets quan estan amenaçats”, ha emfatitzat. Asens ha recordat que “els drets del que gaudim avui són fruit de la lluita de la gent que ens va precedir”. I per tot això una de les prioritats d’En Comú Podem és “derogar una llei que dificulta poder exercir els drets de la ciutadania precisament en un context de degradació democràtica”, ha conclòs.

Ja durant l’acte, Jaume Asens ha afirmat que actualment es barregen dos riscos importants i que cal evitar: “El risc a banalitzar el poder de les urnes i el risc a banalitzar el poder del carrer”. En aquest sentit, el candidat d’En Comú Podem ha advertit que les esquerres tenen el repte d’aprendre a “gestionar les contradiccions i les frustracions” perquè “tenen unes expectatives molt altes sobre la transformació de la realitat”.

Fent balanç sobre els últims anys de govern a l’Ajuntament de Barcelona i en una sala del Teatreneu plena a vessar, Asens ha recordat que en els inicis de l’espai no volien ser “un partit d’activistes” tot i que la majoria d’ells ho eren, ha reconegut. “Si més no, vam ser capaços de crear un instrument a través del qual no parlessin només els activistes ultra conscienciats sinó també col·lectius de gent poc mobilitzada”.