El tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona exigeix al tribunal “que actuï amb imparcialitat i que respecti les garanties dels acusats”

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha expressat avui en roda de premsa que “estem vivint un dels episodis més negres de la nostra democràcia recent”, en referència al trasllat dels presos polítics a Madrid de cara a l’inici del judici. “Avui estem en aquest punt per la judicialització de la política que va iniciar el govern del PP, un camí que va emprendre Mariano Rajoy”, ha dit. “Des de Catalunya en Comú estem convençudes que cal desfer aquest camí i iniciar el contrari, cap error polític justifica la vulneració dels drets més bàsics de la ciutadania”, ha afegit Mena. En aquest sentit, ha recordat que Catalunya en Comú estarà “al costat dels presos i preses polítiques i també de les seves famílies, que a partir d’avui hauran de fer molts quilòmetres per anar a veure als seus familiars”.

En la mateixa línia s’ha expressat el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, que ha afirmat que “aquest judici no s’hauria de produir, però una vegada convocat el primer que s’hauria de fer és respectar les garanties per a que sigui un judici just”. En aquest sentit, ha lamentat que s’estan produint diverses anomalies. La primera és que “el judici se celebrarà amb els acusats en presó preventiva, una situació criticada abastament per molts juristes”, ha dit Asens. “Una altra és que el trasllat s’ha produït abans que s’assenyalés la data de l’inici del judici, i ara que se sap que serà el 12 de febrer, es posa en evidència com d’innecessari és fer el trasllat amb 12 dies d’antelació, el que provoca un perjudici pels acusats i les famílies i una afectació del seu dret de defensa”, ha detallat.

El tinent d’alcalde ha destacat que “estem davant d’un judici polític; no només es jutja uns fets sinó unes determinades idees”. Per això, exigeix al tribunal “que actuï amb imparcialitat i que respecti les garanties dels acusats”. Malauradament, “tenim sospites que el president d’aquest tribunal pot estar controlat pel darrere”, ha dit en referència a unes declaracions del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó. Per tot plegat, des de Catalunya en Comú es demana al tribunal que deixi desenvolupar la seva tasca als observadors que volen assistir al judici. Així mateix, “li demanem al govern de Pedro Sánchez que no faci campanyes mediàtiques, com les que sembla que vol dirigir el ministre Borrell, que puguin afectar al dret de la presumpció d’innocència dels acusats”.