La ciutat disposarà per primer cop d’un instrument que regularà la implantació d’allotjaments turístics i permetrà gestionar-los de manera equilibrada i controlada
El Plenari del Consell Municipal ha aprovat avui definitivament un Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) de mirada àmplia i amb millores i aportacions fruit del procés de diàleg dels últims mesos amb el veïnat, grups municipals i sector. D’aquesta forma, la ciutat disposarà per primer cop d’un instrument que regularà la implantació d’allotjaments turístics i permetrà gestionar-los de manera “equilibrada i controlada”, assenyala el govern municipal.
Es manté la zonificació de la proposta inicial –decreixement al centre, manteniment al voltant del centre i creixement contingut a la resta de territori–, i, a més, s’impedeix el creixement a barris del Poblenou, a Sant Antoni i Hostafrancs. El pla determina que cap nou allotjament substituirà l’ús d’habitatge, i permet que els allotjaments facin obres de millora i rehabilitació.
A més, el PEUAT s’acompanya de mesures complementàries com un reforç important de l’equip dedicat a la detecció de l’activitat il·legal dels habitatges d’ús turístic, que al 2018 comptarà amb 110 persones.
En el debat de la votació, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha posat en valor que avui Barcelona fa “un pas molt important sense marxa enrere per disposar d’una vegada per totes i per primer cop d’una regulació per tots els allotjaments de la ciutat”. “Mai més ens podrem imaginar una ciutat que no reguli els allotjaments, i aquesta és una victòria col·lectiva, de tothom, perquè el pla és fruit de moltíssimes aportacions de la ciutadania, el sector i els grups municipals”, ha reblat.
A més, aquest pla forma part de “l’urbanisme democràtic al servei del bé comú i de la gent” que desenvolupa el Govern municipal. I ha destacat quatre principis del PEUAT que “ja ningú s’atreveix a posar en qüestió”: la preservació de l’habitatge, la garantia d’una ciutat amb una mixtura d’usos equilibrada, vetllar per la qualitat de l’espai públic i mantenir la diversitat dels teixits urbans.
El aquest interactiu s’explica de manera gràfica les principals característiques del PEUAT.