L’acte ‘La pàtria dels humans… Barcelona 1938-2018’ tindrà lloc el 28 d’octubre davant el monument a les Brigades Internacionals, situat al Carmel

S’emmarca en el 80è aniversari de la desfilada de comiat dels milers de combatents de diversos països del món que de manera voluntària i solidària van venir a lluitar per defensar la República

Barcelona commemorarà enguany els 80 anys del comiat de les Brigades Internacionals, testimoni de solidaritat i altruisme, en un acte que recordarà la multitud de ciutadans que el 28 d’octubre de 1938 van sortir als carrers de Barcelona per acomiadar els voluntaris de diversos països del món que van venir a Espanya a lluitar a favor de la República durant la Guerra Civil.

L’Ajuntament de Barcelona, a través del comissionat de Programes de Memòria, conjuntament amb l’Amical de les Brigades Internacionals (ABI) i de la Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales (AABI), organitzarà el proper 28 d’octubre a les 12:00 hores un acte commemoratiu que tindrà lloc davant el monument David i Goliat, de l’escultor Roy Schifrin dedicat a tots els brigadistes internacionals, que s’alça a la Rambla del Carmel, a Horta-Guinardó.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que “ aquest acte de commemoració no vol ser nostàlgic sinó que busca mantenir viva la memòria dels brigadistes, gent jove que lluitava per la democràcia i contra el feixisme, perquè els valors que defensaven tenen una vigència absoluta” Pisarello ha subratllat que “davant el fantasma del racisme, de l’extrema dreta i del feixisme que torna a aixecar-se a Europa, els valors de solidaritat, fraternitat, antiracisme, son valors plenament vigents i de gran dignitat” .

El Secretari de l’Amical de les Brigades Internacionals Eduard Amouroux, ha recordat que “l’esperit de les Brigades segueix viu i existeix”, malgrat quedin pocs brigadistes vius i ha recordat “les 500.000 persones que van sortir als carrers de Barcelona, fa 80 anys, tirant flors, per acomiadar els Brigadistes, ja sense armes, en aquell acte importantíssim”.

L’acte està comissariat per Xavier Albertí, i durà per títol La pàtria dels humans… en referència a una estrofa de La Internacional, que va esdevenir tot un himne al segle XX. Concebut com un acte d’homenatge, l’acte es vol convertir en una gran trobada de reconeixement al compromís mostrat per aquells homes i dones joves que van comprometre’s davant el perill polític, social i cultural de destrucció de la democràcia i la igualtat, però a la vegada defensarà la vigència i la necessitat de ser una societat que segueix sent compromesa amb els conflictes actuals.

En paraules de Xavier Albertí, “l’acte serà una barreja entre el que seria l’homenatge històric i una certa reflexió de la pàtria dels humans, de la llavor de solidaritat internacional que ens van regalar els i les joves brigadistes i que segueix profundament i necessàriament activa en els moments que estem vivint”.

Serà un acte auster, solemne, de respecte i agraïment però que tindrà un to festiu, emotiu, alegre, popular i participatiu per transmetre i compartir un missatge de solidaritat, fraternitat, germandat, igualtat i coratge, que faci aflorar l’empatia amb aquells fets i persones.

Comptarà amb presència institucional i de representants de les entitats memorialistes Amical de les Brigades Internacionals (ABI); de la Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales (AABI); de l’Associació Abraham Lincoln i de representants francesos d’Amis des Combattants d’Espagne Républicaine (ACER).

L’escenari tindrà com a protagonista un espai amb piano de cua on s’interpretaran diverses peces musicals i on tindran lloc diferents accions escèniques, amb interpretacions de cançons reivindicatives i de la lectura de textos i poemes de poetes antifeixistes. També està prevista una ofrena floral al monument David i Goliat.

Griselda Ramon, Mercè Arànega, Lluis Homar, Loles León, Mar Ulldemolins o Paco Ibañez son alguns dels artistes que participaran d’aquest acte que tindrà com a mestre de cerimònies el director d’escena i compositor Xavier Albertí. La celebració finalitzarà amb una ofrena floral al monument d’homenatge.

Donaran cos a l’espectacle interpretacions de “La Marsellesa”, de la cantada “a galopar”, poema de Rafael Alberti, un poma en forma de cançó de Bertolt Brecth, la lectura del discurs de comiat de la Pasionaria, de poemes d’Ernest Hemingway o del poema Home, de l’escriptora Warsan Shire.

Un referent històric que dona lloc a una gran trobada de reconeixement col•lectiu

Les Brigades Internacionals van ser unitats militars formades per voluntaris d’esquerra vinguts de diversos països del món per lluitar a la Guerra Civil, a favor de la República i contra el feixisme. Les Brigades Internacionals van participar a la guerra com a unitats de xoc, fins que el 23 de setembre de 1938 es van retirar del conflicte a causa de la pressió de la comunitat internacional.

El 28 d’octubre de 1938, el govern de la República va organitzar un multitudinari acte de comiat a Barcelona, on van desfilar els soldats internacionals que marxaven del país. Enguany, 2018, es commemoren els 80 anys d’aquell acte tan significatiu en la memòria històrica col•lectiva i que, tot i el pas del anys, segueix tenint una validesa simbòlica totalment actual.

El monument David i Goliat (obra de l’escultor Roy Schifrin) dedicat a tots els brigadistes internacionals, es va inaugurar, cinquanta anys després, el 28 d’octubre de 1988, per iniciativa de l’associació nordamericana Spanish Civil War Historical Society,

Seminari internacional en el marc de la Setmana de les Brigades Internacionals

Així mateix, l’Ajuntament de Barcelona també donarà suport al Seminari internacional del comiat de les Brigades Internacionals, que tindrà lloc el proper 26 d’octubre a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona.

Sota el títol, Història i memòria de les Brigades Internacionals, Una mirada est-oest, l’acte està coorganitzat per l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat UB; el CRAI Pavelló de la República de la UB i el projecte SIDBRINT. Es tracta de la única activitat acadèmica de la Setmana de les BBII, coordinada per l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya. La ponència inaugural del seminari anirà a càrrec de l’historiador francès Remy Skoutelsky, del Centre d’Història Social del segle XX de la Universitat de París-I, especialitzat en la guerra espanyola des del punt de vista de la història social.