L’Ajuntament rep les entitats memorialistes i de defensa dels drets humans per construir un front antifeixista davant de l’anunci de l’obertura d’una delegació de la fundació del dictador a la ciutat

El Govern de Barcelona en Comú es compromet a treballar en la implementació de mesures per evitar-ho

El govern municipal ha rebut avui a entitats memorialistes i de defensa dels drets humans de la ciutat, com ara l‘Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, l’Institut de Drets Humans de Catalunya o el Centre Irídia, entre d’altres, per fer un front comú antifeixista davant l’anunci de la Fundación Nacional Francisco Franco de voler obrir una delegació a Barcelona. En la trobada també hi ha assistit representants del Grup Municipal Demòcrata, ERC, el PSC, la CUP i els regidors no adscrits.

L’Ajuntament de Barcelona, amb el suport de les entitats, s’ha compromès a treballar en diferents mesures per tractar d’evitar l’obertura de la delegació de la Fundacional Nacional Francisco Franco a Barcelona. L’Ajuntament requerirà al Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, que és el responsable de vetllar per la legalitat de les activitats de les fundacions, que iniciï els tràmits per il·legalitzar la fundació, en considerar que la seva activitat és contrària a la Llei de Fundacions, a la Llei de Memòria Històrica i a diversos articles de la Declaració Universal dels Drets Humans.

En la trobada d’avui, s’ha explicat que es traslladarà aquesta qüestió al Plenari del Consell Municipal, per dotar de major legitimitat el front comú institucional i de la societat civil que s’oposa a aquesta possible obertura d’una delegació a Barcelona. El text, que es debatrà aquest mateix divendres, adverteix que les activitats d’apologia de la figura de Franco i la seva dictadura no s’ajusten a les finalitats d’interès general exigides per l’ordenament vigent per a l’exercici del dret de fundació. Un fet que es pot considerar d’anomalia democràtica tenint en compte que durant la dictadura es van produir innombrables violacions dels drets humans, la majoria de les quals avui encara no han estat suficientment investigades i reparades.

Cal afegir que l’activitat desenvolupada per la Fundació Nacional Francisco Franco al llarg dels darrers anys ha estat envoltada de polèmica per presumptes actuacions il•legals. Destaca l’enviament d’una carta el desembre de 2016 a 355 alcaldes oferint assessorament i assistència legal per evitar aplicar la Llei de Memòria Històrica que obliga a retirar els símbols franquistes dels carrers i edificis públics.

De fet, el passat 25 d’octubre de 2018 el Parlament Europeu va adoptar una Resolució sobre l’auge de la violència neofeixista a Europa (2018/2869(RSP)), en la qual es fa referència expressa a la Fundació Nacional Francisco Franco i insta als Estats membres a prohibir efectivament els grups neofeixistes i neonazis i qualsevol altra fundació o associació que exalti i glorifiqui el nazisme i el feixisme, dins del respecte i la jurisdicció nacional.

La moció que es portarà al Ple municipal, apunta mesures contra l’obertura d’una delegació de la Fundación Francisco Franco a Barcelona i insta a la il·legalització de l’entitat, també es basa en diferents apartats de la Llei 52/2007 de Memòria Històrica i de la Declaració Universal dels Drets Humans, refermant el compromís de la ciutat de Barcelona amb la cultura de la pau i la defensa dels drets humans.