Barcelona en Comú es reivindica com l’única opció garant del compromís amb la diversitat
Ada Colau posa de relleu el treball fet aquest mandat on ha destacat la creació d’una regidoria de feminismes i LGTBI a partir de la qual s’han impulsat polítiques que han impregnat totes les àrees de govern
El barri de Gràcia ha acollit aquesta tarda l’acte “Amor i orgull. Barcelona feminista, LGTBI, i diversa” que ha omplert la Plaça del Diamant. Ada Colau, cap de llista de Barcelona en Comú, ha subratllat que “a Barcelona volem ser una ciutat d’amor, llibertat i respecte on tothom pugui ser com vulgui, estimar a qui estimi sense que això sigui un problema sino una font de felicitat”. En aquest sentit s’ha referit a la importància de que el feminisme ho impregni tot.
Colau ha recordat que en els darrers quatre anys s’han posat recursos per fer polítiques LGTBI. En aquest sentit es va crear una regidoria de Feminismes i LGTBI. “Era una manera de definir una realitat i de posar-lo al centre de l’agenda política”, ha dit la cap de llista de Barcelona en Comú qui ha afegit: “El feminisme ho ha d’impregnar tot”. Colau ha manifestat que “no es tracta de tolerància ni de solidaritat, sinó de reivindicar-nos com ciutat orgullosament diversa i feminista”. A més Ada Colau ha recordat l’atac al centre LGTBI que “no va ser un atac al centre, no era a un col·lectiu, sinó a una ciutat”.
Per la seva banda, Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI, ha dit que “tenim moltes raons per sospitar de feminisme dels altres candidats escoltant el to que empren Collboni o Maragall cap a l’Ada Colau, perquè ells son fils del patriarcat”. Pérez també ha destacat que “el nostre feminisme és totalment oposat al dels partits de dretes. Com no ho ha de ser si tampoc defensem les mateixes polítiques verdes o socials?”
Laura Pérez ha recordat que recentment Elsa Artadi va dir que el seu feminisme és oposat al d’Ada Colau. “Clar que ho és, totes les polítiques que els partits de dretes són completament oposades a les nostres en tots els camps. Nosaltres no tenim un feminisme obsessionat perquè les dones estiguin a la cúpula de l’Íbex-35 sinó perquè la cultura econòmica no estigui basada en la competitivitat i sostinguda pel treball invisible de les dones. El feminisme de l’1% deixa fora la majoria.
Solidaritat amb Brasil
L’acte ha estat marcat per les referències a la solidaritat de Barcelona amb Brasil on avui governa l’extrema dreta. En aquest sentit, Colau ha recordat l’assassinat de la regidora brasilera i activista LGTBI, Marielle Franco. “Marielle representava el municipalisme amb el que ens volíem identificar. Per això volem enviar un missatge molt for a tota la gent que lluita i dir-los que no estan sols. Ells tenen més diners però nosaltres som més”, ha manifestat Ada Colau, qui ha afegit que “nosaltres vam establir vincles amb les ciutats que van plantar cara a Trump, sumant forces i esperances”.
Per la seva part, Jean Wyllys ha dit que “no podem permetre que l’extrema dreta interpel·li a la por de la gent, hem de parlar amb elles i dir-los que la solució no és culpar altres persones, que la ciutat és per a tothom”. I ha afegit: “Si podem construir una ciutat que respecti les diferències és millor per a tothom”. Jean Wyllys és periodista i diputat federal des del 2010 pel Partido Socialismo y Libertad (PSOL) de Río de Janeiro. Des de l’arribada de Jair Bolsonaro a la presidència al Brasil, va dimitir del seu càrrec i va marxar a l’exili voluntari on segueix avui dia.
A l’acte va comptar amb la participació Miquel Missé, sociòleg i activista trans; Irantzu Varela, periodista; la referent feminista Empar Pineda; l’actuació de la cantautora trans Alicia Ramos; i la ilustradora Lola Vendetta.