La presó Model acull un emotiu acte d’homenatge pòstum a qui va ser president de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics, empresonat durant el franquisme en aquest mateix centre penitenciari

L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i el president de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo, entre d’altres han participat aquest dimecres a l’acte d’homenatge pòstum al lluitador antifranquista Enric Pubill organitzat pel Comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes.

A l’acte institucional també hi han assistit les tinentes d’alcaldia, Laia Ortiz i Janet Sanz; el regidor d’Empresa i Turisme Agustí Colom, així com representants d’altres entitats memorialistes, d’Amical Mauthausen i d’Amical Ravensbruck.

L’acte que s’ha fet a la Galeria 4 de l’antiga presó Model ha servit per retre un sentit homenatge i reconeixement a Enric Pubill, mort aquest any, per la seva lluita incansable contra el franquisme. Durant l’acte s’ha fet una lectura dramatitzada de cartes dels presos a càrrec de l’actriu Maria Rodríguez Sandía, sota el títol “Defensa’m, perquè és mentida”.

Enric Pubill, lluitador antifranquista i ànima de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics

Enric Pubill (28/12/1930-29/03/2017), empresonat polític durant el franquisme (1949-1958), va militar a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC) i al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).

Des del 2003 era president de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics (ACEP), entitat en la qual va treballar des dels seus inicis, durant la transició democràtica. Fundador i ànima de l’Associació, va treballar per agrupar els que, com ell, havien patit presó política per garantir els seus drets socials i econòmics.

Aquesta entitat va treballar durant molts anys per transmetre la memòria de la resistència del primer franquisme, impulsant projectes de documentació de les presons.