El Consell Plenari de l’Ajuntament va acordar el mes de juliol lliurar aquest guardó a Josep Fontana “per la seva trajectòria durant la transició, la lluita contra el franquisme o el relat dels moviments obrers”.

Aquesta tarda ha tingut lloc, al Saló del Tinell, el lliurament de la Medalla d’Or de la Ciutat, a títol pòstum, a Josep Fontana.

El Consell Plenari de l’Ajuntament va acordar el mes de juliol lliurar aquest guardó a Josep Fontana “per la seva trajectòria durant la transició, la lluita contra el franquisme o el relat dels moviments obrers”. En el decurs de l’acte, hi han intervingut el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, els historiadors Pedro Ruiz Torres, Jaume Torras, i Xavier Domènech, les historiadores Mercè Renom i Anna Solé, i l’editora Carme Esteban. L’actriu Anna Barrachina ha recitat els poemes Elegies de Bierville, de Carles Riba, i Preguntes d’un treballador que llegeix, de Bertolt Brecht.

L’alcaldessa de Barcelona ha lloat la figura de Fontana, i ha dit que l’acte d’avui “vol ser un petit homenatge i un reconeixement emotiu, a l’historiador, al mestre de mestres, a l’activista compromès amb el progrés social, però sobretot és un homenatge a un home bo”. Colau també ha afirmat que “darrera l’acadèmic rigorós, darrera del militant compromès, hi havia sobretot una bona persona, generosa i que estimava el seu país i la seva ciutat”.

L’alcaldessa ha recordat que “en un món on la història encara era usada per glorificar el passat, Fontana va ensenyar-nos a pensar històricament el present, a combinar el rigor de la ciència amb la voluntat humanista de fer de l’amor al coneixement una eina per la millora de la societat”.