L’alcaldessa Ada Colau participa en la primera trobada a Barcelona dels fills, filles i descendents de les dones deportades al camp d’extermini nazi

L’acte ha estat organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i l’Amical de Ravensbrück

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la Presidenta de l’Amical de Ravensbrück, Anna Sallés, han participat en l’acte d’Homenatge a les Dones de Ravensbrück amb motiu de la primera trobada a Barcelona dels seus fills, filles i descendents.

El Born Centre de Cultura i Memòria ha estat l’escenari d’un acte on han intervingut diversos familiars de dones deportades a Ravensbrück, en un diàleg on s’ha destacat la importància que les noves generacions continuïn amb la seva tasca memorial. Hi han participat Marie Christine Jene Cánovas i François Jene Cánovas, fills de la senyora Braulia Cánovas; Margarita Català, filla de Neus Català; Carme Rei Granger, neboda de la senyora Conxita Grangeta Veleta i Pablo Iglesias Nuñez, fill de Mercedes Nuñez Targa.

A través d’un format coral l’acte d’homenatge a les Dones de Ravensbrück s’ha convertit en el primer acte institucional de reconeixement a la figura de Neus Català, la última supervivent catalana dels camps d’extermini nazis, que va morir el passat 13 d’abril.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que “avui homenatgem totes les dones de Ravensbruck, dones valentes que van lluitar en defensa de la República, de la democràcia i contra el feixisme. Una lluita en la que es van deixar la pell. Moltes, la vida. Durant molt de temps, la presència d’espanyols als camps de concentració va ser una realitat silenciada pel franquisme. En el cas de les dones, com passa en tots els episodis històrics, el silenci encara va ser més gran, una clara història d’oblit, menyspreu, humiliació no només per ser víctimes del nazisme, sinó també del franquisme que va ser còmplice del cruel destí dels presoners i presoneres republicanes. I encara és més lamentable i incomprensible que s’hi va afegir una societat amb falta de memòria històrica per una Transició que tots sabem com es va fer.”

L’acte ha comptat amb l’actuació musical de Marina Rossell i lectures dramatitzades a càrrec de l’actriu Mercè Arànega. Arànega que va encarnar la Neus Català en la teatralització de la seva biografia “Un cel de plom”, ha llegit passatges de les obres de Català i de la monografia de la Montserrat Roig “Els catalans als camps nazis”.