La candidatura d’ambdues ciutats ha estat seleccionada per a participar en el programa International Urban Cooperation de la comissió Europea, per fer intercanvi en els reptes sobre habitatge

Barcelona i Nova York han estat la parella de ciutats escollides per la Comissió Europea per participar en el programa de cooperació Interational Urban Cooperation(IUC), una proposta per a les ciutats europees que volen establir un intercanvi de coneixement i experiències amb ciutats d’un altre continent. En aquest cas, Barcelona i Nova York han escollit l’habitatge com a temàtica a tractar conjuntament.

Amb aquesta iniciativa, les ciutats podran cooperar durant almenys 18 mesos i compartir el seu progrés en l’àmbit escollit. D’acord amb les bases del programa europeu, les ciutats també acorden desenvolupar cadascuna un Pla Local d’Acció per al desenvolupament urbà sostenible sobre la prioritat compartida d’intercanvi de coneixement. Després d’aquest període, les ciutats informaran sobre el seu progrés i sobre accions concretes que es duran a terme en el futur.

Aquest acord es fa públic després que el tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello viatgés a Nova York, el passat mes de maig, i es trobés amb la vice-alcaldessa de Nova York, Alicia Glenn. Aquesta candidatura es va proposar ara fa un any a Nova York amb l’objectiu de refermar la relació entre ambdues ciutats en l’àmbit de la política d’habitatge accessible.

Pisarello ha valorat positivament aquesta fita, que ha assegurat que servirà per a “aprofundir en els interessos comuns en aquesta matèria entre ambdues ciutats”. Durant el seu viatge a Nova York, el tinent d’alcaldia va poder copsar l’interès de Nova York en algunes polítiques d’habitatge que està duent a terme Barcelona, com per exemple el programa Aprop. De la seva banda, Pisarello es va interessar pels mecanismes de regulació del lloguer que tenen a la ciutat americana.

El tinent d’alcalde ha subratllat la importància que la Unió Europea financiï aquest programa d’intercanvi i ha valorat que es tracta “d’un reconeixement a la capacitat de les ciutats de fer front a reptes globals”.

“La ciutadania de Barcelona i Nova York s’enfronten de forma similar a una crisi important de manca d’habitatge accessible, per culpa de la pressió de grans fons d’inversió i d’interessos del sector del turisme sobre el nostre parc d’habitatges. A això se’ns afegeix la manca històrica de la inversió estatal en habitatge públic”, ha explicat. “Que hi hagi la voluntat comuna d’afrontar aquesta situació des dels ajuntaments i prendre mesures per preservar i augmentar l’habitatge assequible situa les ciutats com a promotores de polítiques socials al món”, ha conclòs.

Com funciona el programa

Els Plans Locals d’Acció seguiran una metodologia comuna i han d’incloure activitats i projectes pilot econòmicament viables que siguin capaços de realitzar-se a curt termini, i d’aquesta manera obrir oportunitats de mercat i de foment de la recerca de la UE, les empreses, altres nivells de govern i la comunitat local.

El programa també finança diferents intercanvis professionals, formacions i seminaris relacionats amb la implementació dels aspectes d’intercanvi de la cooperació entre ciutats.