Gerardo Pisarello va participar ahir a la inauguració de la seu de CITIES a la ciutat quebequesa , que té com a objectiu facilitar l’expansió de l’economia social mitjançant la promoció de la cooperació entre els governs locals i la societat civil i el teixit econòmic

Barcelona ja està replicant experiències en l’àmbit de l’economia solidària i cooperativa que fa 30 anys que s’estan duent a terme a Montreal, i Montreal està seguint algunes polítiques que està duent a terme Barcelona

Barcelona serà, a partir d’ara, una de les ciutats membres de la nova xarxa internacional d’innovació i coneixement en economia social i solidària. El tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello va inaugurar ahir dilluns la nova oficina de l’anomenat Centre Internacional de Transferència d’Innovacions i Coneixements en economia social i solidària (C.I.T.IE.S.), amb seu a Montreal, de la que formaran part, inicialment, els governs locals de Montreal, Seül, Bilbao-Mondragon i Barcelona.

Aquesta oficina té com a objectiu donar suport a la recopilació, l’intercanvi i la transferència internacional de coneixements i bones pràctiques sobre l’economia social. Durant l’acte, Pisarello va assegurar que “amb la seva participació en aquesta iniciativa, Barcelona se situa com a ciutat impulsora de la construcció d’una xarxa internacional, que busca socialitzar les experiències entre territoris en aquest àmbit, per a aprendre i compartir les millors pràctiques internacionals”.

Pisarello ha valorat la importància de ser membres de CITIES i ha explicat que “aquestes ciutats són capadavanteres en aquestes noves formes de fer economia i que a Barcelona ja estan emergint en àmbits com habiatatge , alimentació o energia”

L’origen de la creació d’aquesta oficina es troba en la mobilització sorgida arran del Fòrum Mundial per a l’Economia Social de 2016, coorganitzada per Montreal i els moviments impulsors de l’economia social, molt potents a la ciutat. La ciutat francòfona fa molt de temps que té experiència i lideratge en aquest àmbit, una iniciativa que sumada a la seva diversitat cultural i la condició de centre universitari, han fet que sigui una de les ciutats punteres en economia social i solidària. A més de la pròpia ciutat de Montreal, la iniciativa de CITIES té el suport financer dels governs de Canadà i Quebec.

En la seva intervenció en l’acte públic d’inauguració de la seu, Gerardo Pisarello també va posar en valor la voluntat del govern municipal de Barcelona per a promoure l’economia social, i ha ofert l’experiència de la ciutat per treballar entre els governs locals i la societat civil que fomenten el desenvolupament territorial.

El tinent d’alcaldia és a Montréal des de dilluns, on serà rebut per l’alcaldessa Valérie Plante, juntament amb el comissionat és Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Álvaro Porro.

Porro va explicar, en el decurs del mateix acte, que Barcelona ja està aprenent d’experiències de cooperatives del Quebec, com per exemple les Cooperatives de Joves, un projecte impulsat des de fa 30 anys pel sector cooperatiu i l’administració pública, i coordinat per la Fabrique Entrepreneuriale amb seu a Montréal. Porro va anunciar que a Barcelona es realitzarà un projecte pilot d’aquesta experiència al districte Sarrià-Sant Gervasi durant el segon semestre de 2018.

“Aquest és un projecte formatiu d’apoderament juvenil a partir de la creació d’una cooperativa autogestionada pels propis joves, com a experiència d’emprenedoria, i que comporta el desenvolupament d’una activitat d’interès comunitari”, ha afegit Porro.

Un pla propi per a Barcelona

Aquest projecte es només un exemple del desplegament del Pla d’Impuls de l’Eoconomia Social i Solidaria, un full de ruta per desplegar polítiques municipals en aquest camp, punter a Europa.

D’altres experiències de Montréal que interessen a Barcelona per a ser replicades són el desenvolupament d’instruments de finançament fets des de les finances ètiques i cooperatives per la consolidació de projectes empresaris existents i la promoció de nous. Seül i Montreal ja estan treballant en un model nou.

Barcelona també s’ha interessat per l’actuació a barris i districtes per la creació de noves empreses i projectes d’economia social i solidària, amb participació i co-protagonisme del teixit comunitari, i l’atenció de les necessitats de cures les persones i famílies, i com, tant des de la perspectiva de la demanda i de l’oferta, s’està generant activitat econòmica i dinàmica social.

Montreal, de la seva banda, ha mostrat interès per algunes de les polítiques innovadores d’economia social i solidaria que esta desenvolupant l’Ajuntament de Barcelona, com les campanyes de matchfunding, el programa Conjuntament, les clàusules socials d’aplicació en la contractació pública, el desenvolupament d’equipaments d’impuls de l’economia social i solidària com can Jaume Andreu o Coopolis, o en relació a les economies col·laboratives procomú.

En aquest darrer tema Porro i Pisarello han aprofitat la visita per convidar a l’alcaldessa de Montreal, Valérie Plante, a participar a la trobada Sharing Cities, que tindrà lloc al novembre a Barcelona. Es tracta d’una cimera mundial on Barcelona pren el relleu de Nova York i que tindrà lloc en el marc del Smart City Expo de 2018 i on ciutats de tot el món es trobaran per compartir polítiques i instruments per fer front als reptes i aprofitar les oportunitats de les economies col·laboratives.