L’aviació feixista italiana va destruir l’Escola del Mar, ubicada al davant de la platja dels Pescadors, que va reubicar-se a Montjuic i després al Guinardó, on encara segueix operativa

El districte de Ciutat Vella, a través de la Taula de memòria històrica i democràtica de Ciutat Vella, i conjuntament amb el MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) i diverses escoles del Guinardó i la Barceloneta, han organitzat un homenatge a l’Escola del Mar per commemorar el 80è aniversari del bombardeig, que va tenir lloc el 7 de gener de 1938 per part de l’aviació feixista italiana. La Taula de memòria històrica i democràtica de Ciutat Vella va recollir una iniciativa popular i ha impulsat aquest acte commemoratiu, que tindrà lloc el proper dimecres 10 de gener, a les 10.30 hores, a la platja de la Barceloneta, davant del carrer Almirall Aixada.

Per tal que quedi constància de la presència de l’escola i del bombardeig s’instal·larà una taula de memòria que explicarà ambdues qüestions i marcarà en el carrer el llloc que ocupava.. L’acte, en el que hi seran presents més de 200 nois i noies de 7 escoles comptarà amb la presència de l’actual directora de l’Escola del Mar, Teresa Guillaumes, de les regidores de Ciutat Vella, Gala Pin, i d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal, i de diferents alumnes d’escoles d’ambdós districtes.

De Ciutat Vella a Horta-Guinardó

El 26 de gener de 1922 es va inaugurar l’Escola del Mar, d’iniciativa municipal, que va ser fundada pel pedagog Pere Vergés i dissenyada per l’arquitecte municipal Josep Goday. Aquest centre innovador oferia un sistema de renovació pedagògica, on es posava l’accent en la formació integral i es promovia l’autonomia i la participació de l’alumnat. Durant la Guerra Civil, el 7 de gener de 1937, l’aviació italiana va bombardejar i destruir l’escola, construïda en fusta, que va continuar la seva tasca, primer, a Montjuïc i després, des de 1948 fins a l’actualitat, al barri del Guinardó.

Diverses escoles dels dos districtes han volgut participar en la programació d’aquests actes d’homenatge. Així doncs, alumnes de l’Escola del Mar, l’Escola Arc Iris, l’Escola Garbí, l’Escola Alexandre Galí, l’Escola Mediterrània, l’Escola Joan Baptista i l’Escola Pere Vergés duran a terme a l’acte del dia 10 de gener lectures de textos elaborats pels propis alumnes, un cant i diverses activitats a les pròpies escoles.

A més, hi ha programades dues activitats paral·leles que volen donar a conèixer el llegat pedagògic de l’escola i els bombardejos. El proper 16 de gener a les 18.30 hores al Centre Cívic Barceloneta es farà la xerrada ‘L’Escola del Mar i el seu llegat pedagògic’, a càrrec de Rosa Toran i Cèlia Canyelles, i el dia 18 de gener, també al Centre Cívic Barceloneta, la Mireia Capdevila i Candell, coordinadora de l’Arxiu Carles Pi i Sunyer, de la Fundació Pi i Sunyer, parlarà sobre ‘La Barceloneta i la guerra des de l’aire. L’afectació dels bombardejos al barri (1937-1939)’