Avui s’ha presentat la Iniciativa Legislativa Popular d’Universitats per part de l’estudiantat amb el suport de la comunitat universitària de Catalunya. Aquesta iniciativa proposa una rebaixa del 30% dels preus públics de matrícula durant els propers quatre anys, i del 50% posteriorment
Des de Catalunya en Comú volem mostrar el nostre suport i adhesió a aquesta proposta que es troba totalment alineada amb el nostre ideari. Volem recordar que a l’anterior legislatura es va presentar l’esmena als pressupostos que finalment va esdevenir la rebaixa, acordada per tots els grups del Parlament, del 30% per als trams 1 i 2 de les Beques Equitat. Així doncs, aquesta rebaixa que es proposa per l’estudiantat aprofundeix en aquesta rebaixa que es va aprovar, i ens permet avançar cap a un horitzó de gratuïtat i democratització en l’accés.
També volem recordar que aquesta és una mesura històricament reclamada per l’estudiantat, tant pels sindicats d’estudiants com el moviment estudiantil assembleari i els òrgans de representació a les universitats i a la Generalitat, com el CEUCAT. La rebaixa ha estat reclamada per diverses universitats, en boca dels seus rectors, i aprovada en diversos claustres. A més, el propi Parlament de Catalunya ha aprovat mocions i resolucions que donaven suport a la rebaixa del 30% dels preus, després de l’augment del 66% efectuat el curs 2012-2013. Per tant, es tracta d’una reclamació amb amplíssim suport tant a la comunitat universitària com de les forces polítiques que representen a la majoria de la societat catalana.
Recentment, a Andalusia es va aprovar la bonificació del 99% de la primera matrícula universitària. Els rectors, a través de la CRUE, van expressar la seva simpatia amb aquesta mesura, i el PSOE, actual partit al govern, va mostrar la seva predisposició en estendre aquest model a tot l’Estat. Per tant, en un moment on la gratuïtat o quasi gratuïtat és el model majoritari en els països del nostre entorn europeu, no s’entendria que Catalunya es mantingués en una situació de marginalitat respecte la resta de l’Estat o de l’entorn europeu, discriminant al seu estudiantat i limitant la mobilitat internacional estudiantil.