La iniciativa també demana realitzar un llistat els béns immatriculats des del 1978 fins el 2015 en un període màxim de 6 mesos i forma part d’una campanya a nivell estatal d’Unidos Podemos per tractar el tema a totes les administracions

El grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem ha registrat avui al Parlament de Catalunya una proposta de resolució que insta al Govern a realitzar, en el termini de 6 mesos des de l’aprovació de la proposta, un llistat de tots aquells béns que hagin estat immatriculats des de 1978 i fins el 2015 a favor de l’Església Catòlica, procedint a més a reclamar la titularitat del domini d’aquestes propietats “si la immatriculació va ser realitzada sense l’existència d’un títol material i previ que justifiqui la titularitat de dret real sobre el ben immoble que es tracti”. El text també reclama que la titularitat d’aquells bens que no siguin susceptibles de ser propietat privada “perquè siguin de domini públic eminent encara que no estiguin catalogats com a tals”.

La iniciativa, presentada avui al Parlament per la presidenta del grup Jéssica Albiach, així com pels diputats Yolanda López, Joan Josep Nuet i Lucas Ferro, forma part d’una campanya d’àmbit estatal en coordinació amb Unidos Podemos, que té per objectiu portar les immatriculacions irregulars de l’Església a totes les administracions de l’Estat.

El text registrat al Parlament recorda que no existeix un inventari dels béns immobles immatriculats per l’Església des de la signatura de l’Acord entre l’Estat i la Santa Seu l’any 1979. Les exempcions d’impostos que aquest acord contempla inclouen un impost fonamental, tal com diu el text, per a les administracions locals com és l’Impost de Béns Immobles. El grup de Catalunya en Comú Podem considera “necessari” conèixer el nombre de béns immatriculats per l’església que s’acullen a l’exempció d’aquest impost “i determinar si el seu ús s’ajusta a activitats pròpiament religioses o a aquelles reconegudes pels acords”.

És per això que la proposta contempla la realització d’un llistat de tots aquells béns que hagin estat immatriculats. “No tenir un registre de béns de l’Església Catòlica impedeix determinar l’ús donat a l’immoble registrat i, per tant, avaluar la pertinència de tributar cada immoble, així com les activitats i obres realitzades en aquests espais”, diu el text, que també recorda que la Justícia Europea ha fallat contra l’Església Catòlica “per l’ús indiscriminat de les exempcions d’impostos”.

Finalment, la iniciativa també contempla que l’estudi a realitzar analitzi l’impacte de les immatriculacions de l’Església en la gestió, conservació i difusió dels bens inclosos en el catàleg general de Patrimoni Històric de Catalunya.