Els diputats Yolanda López i David Cid reclamen també la retirada de les ampolles d’aigua de plàstic als equipaments públics garantint la dispensació d’aigua a través de fonts

Els diputats de Catalunya en Comú Podem (CatECP) David Cid i Yolanda López han registrat aquesta setmana al Parlament una proposta de resolució per impulsar la dispensació d’aigua gratuïta a bars i restaurants de Catalunya, instal·lant sistemes de filtratge d’aigua per osmosi amb l’objectiu de reduir els residus plàstics que es generen amb les ampolles d’aigua. La proposta, que serà substanciada davant la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat, també reclama la retirada de les ampolles d’aigua de plàstic als equipaments públics i que es garanteixi la dispensació d’aigua a través de fonts.

En el text, el grup parlamentari insta a “establir les modificacions legals necessàries” per tal de garantir aquest servei gratuït d’aigua en bars i restaurants de Catalunya, i planteja establir una “línia d’ajuts” per als establiments per tal que instal·lin sistemes de filtratge d’aigua per osmosi. Així mateix, proposa que es dugui a terme un estudi “per determinar el volum de consum d’ampolles d’aigua de plàstic en bars i restaurants de Catalunya”.

D’altres comunitats autònomes ja estan treballant per tal d’establir la dispensació d’aigua gratuïta als establiments de restauració. És el cas de Navarra, Andalusia i les Balears, on s’espera que a finals d’any entri en vigor la normativa. A França ja és obligatori posar aigua a disposició dels clients de forma gratuïta, així com a ciutats com Praga, Miami, Nova York o Melbourne.

Cid i López recorden que la producció global de plàstics s’ha disparat en els darrers 50 anys “i especialment en les darreres dècades”, i subratlla que la major part dels plàstics s’utilitzen en la fabricació d’envasos, és a dir, en productes d’un sol ús. Entre l’any 2002 i l’any 2013 la producció mundial va augmentar un 50%, passant de 204 milions de tones el 2002 a 299 milions l’any 2013, i està previst que l’any 2020 s’arribi a escala mundial a 500 milions de tones. A nivell europeu, el volum de demanda de plàstic a l’Estat espanyol se situa en cinquè lloc, només per darrera d’Alemanya, Itàlia, França i el Regne Unit.

A més, els diputats alerten que a Espanya només es recicla el 50% dels residus de plàstics, i avisen que, com afirma l’entitat Plastic Pollution Coalition, “el reciclatge del plàstic no és una solució sostenible, ja que la matèria reciclada té un elevat cost i no frena la necessitat de produir més plàstic verge”. “Es calcula que anualment 8 milions de tones de plàstic acaben en mars i oceans, on s’estima que existeixen entre 5 i 50 billons de fragments de plàstic en la superfície d’aigües marines”, diu el text. “S’ha convertit en un greu problema ambiental”, conclou.