La comissió hauria d’abordar la judicialització i la situació dels presos, propostes sobre l’estatus polític de Catalunya i com avançar en matèria de finançament i recuperació de lleis socials tombades pel TC

Xavier Domènech planteja que les conclusions de la comissió d’estudi haurien de ser “vinculants” per al Govern de la Generalitat

Catalunya en Comú Podem (CatECP) està impulsant la creació d’una comissió parlamentària d’estudi formada pels partits i també per entitats de la societat civil per tal “d’assolir grans consensos” i “trobar solucions” sobre “allò que ens bloqueja”. Així ho ha anunciat avui en roda de premsa el president de CatECP, Xavier Domènech, que ha concretat que la comissió hauria d’abordar aspectes com la judicialització i la situació dels presos i també fer propostes sobre l’estatus polític de Catalunya i “avançar en temes concrets”, per exemple “com avançar en matèria de finançament” o la recuperació de lleis socials tombades pel TC.

D’aquesta manera, Domènech ha concretat la proposta de “taula del diàleg” plantejada pel seu grup “en una comissió parlamentària que ens obligui a tots i totes a seure i parlar en profunditat sobre els consensos de país”. El diputat ha explicat que ja es troba en converses amb el PSC, ERC i Junts per Catalunya per a poder concretar la comissió, si bé ha defensat que aquesta hauria d’incloure a totes les forces parlamentàries, a mes d’una “forta participació de les entitats de la societat civil” que en els darrers mesos “s’han destacat per fer propostes”.

“Estem plantejant una comissió per trobar solucions”, ha resumit Domènech. En aquest sentit, el líder dels comuns ha subratllat que la comissió d’estudi, que ha defensat que hauria de durar un any per no allargar-se en excés, no només hauria de servir per “assolir grans consensos sobre allò que ens bloqueja”, com podria ser la “retallada de drets i llibertats”, sinó “anar un pas més enllà” i plantejar propostes que permetin “avançar”.

El president de CatECP ha defensat que amb els canvis de govern a Catalunya i a l’Estat s’ha generat una “nova situació” després d’una “una etapa llarguíssima en què el Govern de la Generalitat i l’Estat han viscut d’esquenes un de l’altre”, i ha destacat que “aquesta nova etapa només pot donar fruits reals si assumim que el gran tema de la legislatura és el diàleg”. “És la gran responsabilitat col·lectiva”, ha conclòs.