El Parlament aprova la proposta de CatECP per un “pacte de país” que tingui com objectius potenciar el lloguer assequible, augmentar el parc de lloguer social i reduir els casos d’exclusió residencial

El Parlament ha aprovat avui, amb el suport de tots els grups excepte el PP, la proposta de Catalunya en Comú Podem per a constituir un nou Pacte Nacional pel Dret a l’Habitatge que tingui com a prioritats augmentar el parc de lloguer social, reduir els casos d’exclusió residencial i potenciar el lloguer assequible com a opció d’accés a l’habitatge. En la defensa de la moció, la diputada de CatECP Susanna Segovia ha avisat de la urgència d’un “pacte de país”, que agrupi forces polítiques, organitzacions i moviments que debati sobre “canvis estructurals” de les polítiques d’habitatge.

“Calen polítiques d’habitatge que no consisteixin en posar pedaços, sinó que promoguin un habitatge accessible, que apostin pel lloguer, que donin resposta a les situacions d’emergència”, ha manifestat Segovia, que ha subratllat que “cal que el patrimoni públic de la Generalitat no passi a mans privades i a voltors i especuladors”. “La subhasta és un error i s’haurà de revertir”, ha demanat en referència a la subhasta de 47 immobles de la Generalitat. L’oposició de Junts per Catalunya i Esquerra i l’abstenció del PP han impedit aprovar que, en els municipis amb “alta demanda acreditada”, com a “primera opció” es destinin els habitatges rebuts com a herències intestades a habitatges d’emergència social.

La proposta dels comuns de reformar la llei estatal d’Arrendaments Urbans per limitar els augments abusius de lloguer entre contractes i per aturar els avantatges fiscals a les societats que “especulen” també ha estat aprovada malgrat les abstencions de Cs i CUP i l’oposició del PP, en el primer cas, i les abstencions de PP, PSC i Cs, en el segon. En canvi, no ha estat aprovada la proposta d’incrementar la duració dels contractes de lloguer de 3 a 5 anys, que ha obtingut el vot en contra de la resta de grups, excepte l’abstenció de la CUP.

“Cal canviar la LAU, ha de ser un instrument que afavoreixi a les persones per viure de lloguer, no el dret dels especuladors i els fons voltors”, ha defensat Segovia.