La diputada Yolanda López alerta que les cinc grans instal·lacions de combustió a Catalunya generen anualment més tones de CO2 que tots els cotxes junts

La diputada de Catalunya en Comú Podem Yolanda López ha registrat una proposta de resolució davant la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat en què reclama que es gravi amb impostos les emissions de gasos d’efecte hivernacle de les grans cimenteres a Catalunya. López alerta que les cinc grans instal·lacions de combustió que existeixen a Catalunya generen anualment més tones de diòxid de carboni (CO2) que tots els cotxes junts.

Segons els càlculs realitzats amb la col·laboració de l’advocat especialista en Medi Ambient Albert Calduch, les cinc grans cimenteres generen 200.000 quilos de CO2 més que tot el parc de vehicles. La suma dels residus de Cements Molins Industrial (Sant Vicenç dels Horts), Cementos Portland Valderribas (Santa Margarida i els Monjos), Cemex España Operaciones (Alcanar), Lafarge Cementos (Montcada i Reixac) i la Planta de Valorització  de Sant Adrià del Besòs arriba fins els 3.556.202.846 quilos de CO2 anuals, mentre que “un càlcul conservador” de la generació de CO2 dels desplaçaments en cotxe que es fan a Catalunya se situaria en els 3.368.000.000 quilos.

“I cal tenir en compte que només estem sumant les cinc indústries principals, no hem inclòs de mida petita o mitjana. Si ho féssim, la desproporció seria encara major”, assenyala el text. Per això, denuncia la paradoxa que la llei catalana 16/2017, de canvi climàtic, fixi un impost sobre les emissions de vehicles de tracció motora però “no adopti cap mesura per desincentivar la generació de substàncies com el diòxid de carboni, el metà o l’òxid de nitrogen per part de la indústria”.

La proposta de resolució presentada per Catalunya en Comú Podem assenyala que “la Generalitat espera recaptar 77 milions d’euros per les emissions dels vehicles”, i avisa que “aplicant un tribut similar a les grans plantes de combustió es recaptarien 81,3 milions d’euros”. Per això, la resolució defensa que s’estableixi aquest tribut i proposa una sèrie de requisits formals com que es graduï la taxa impositiva d’aquest impost “en base a la proximitat a nuclis habitats, a l’eficiència dels seus mitjans de control, i a la reducció progressiva de les seves emissions”, així com que s’estudiï “la possibilitat de crear tributs per generació d’altres gasos contaminants que també emeten aquestes instal·lacions”.

Descarrega aquí la proposta de resolució