El portaveu del grup, Joan Coscubiela, lamenta que l’executiu carregui les culpes a l’oposició de la manca de pressupostos pel 2016

El portaveu del grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela, ha preguntat avui al vicepresident d’Economia, Oriol Junqueras, si està disposat a presentar projectes de llei de reforma del tram català de IRPF, de l’impost de successions i donacions i l’impost de patrimoni. “Aquesta interpel·lació és una oportunitat perquè el Govern deixi de mentir, d’enganyar i d’utilitzar als ciutadans que pateixen una situació de emergència social com hostatges i escuts humans”, ha dit Coscubiela, que també ha reclamat al vicepresident que expliqui quina serà la seva política pressupostària després que no s’aprovessin els comptes previstos pel 2016.

Durant la seva intervenció, el portaveu de Catalunya Sí Que es Pot ha lamentat l’actitud del Govern, que “no ha tingut cap escrúpol” en alimentar “una artificial inseguretat en el món educatiu i sanitari i a les entitats socials” culpabilitzant als grups de l’oposició per no haver aprovat els pressupostos quan en realitat va ser una “temeritat” del Govern presentar uns comptes sense tenir-ne garantit el suport. “Plantejar una qüestió de confiança després d’aquesta derrota política era i és legítim. I així ho vàrem reconèixer. Però no és legítim utilitzar la ciutadania com hostatges, com escuts humans per tapar les responsabilitats pròpies i intentar obtenir rèdits electorals”, ha criticat.

En aquest sentit, Coscubiela ha assegurat que “és indigne justificar els endarreriments en els pagaments a les entitats socials amb la no aprovació dels pressupostos, quan és una monumental mentida”. “Vostès tenen mecanismes: les dades fins el mes d’abril del 2016 confirmen que el Govern ja ha aprovat modificacions de crèdit per import de 400 M €”, ha posat de manifest, alhora que ha deixat clar que si s’ha pogut fer en els primers mesos de l’any, es pot continuar fent en la segona meitat. Com a exemple, el parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot ha situat l’any Llull: no estava previst en el pressupost anterior però, en canvi, el govern ha trobat una solució per dedicar 600.000 euros a aquesta commemoració. “Doncs si els has trobat per l’any Llull el pots trobar per atendre a totes les situacions d’emergència social”, ha reclamat.

Per tot plegat, Coscubiela ha tornat a posar al damunt de la taula la necessitat d’obtenir més ingressos i d’utilitzar tots els mecanismes que té el Govern de la Generalitat al seu abast per donar cobertura a les necessitats socials. “El pla de xoc el podrien haver començat a aplicar el 2016”, ha sentenciat.