Hortènsia Grau recorda que la Generalitat té competències en matèria energètica que no està exercint

La diputada de Catalunya Sí que es Pot, portaveu en temes de medi ambient, Hortènsia Grau, ha preguntat avui al Govern per què tot i que ara fa un any, el juliol de 2015, el Govern publicitava “a bombo i plateret” un Pacte Nacional per la Transició energètica que s’havia de signar a finals del 2015, avui el govern segueix sense tenir política energètica i sense liderar el canvi de model d’oligopoli elèctric. “Per què el seu govern segueix sense tenir política energètica”, ha preguntat Grau, que també ha demanat al govern que exerceixi la sobirania que sí que té per fomentar l’autoconsum i eludir l’impost al sol.

En aquest sentit, Grau ha recordat que si bé les competències en matèria de foment i gestió de les energies renovables són compartides, Catalunya no les està utilitzant. Sí que ho ha fet Múrcia, ha explicat Grau, “que va aprovar una Llei de foment de l’autoconsum i estalvi que el govern central evidentment li va portar al Constitucional però que ha guanyat permetent que amb una senzilla ordre tècnica es pugui eludir l’impost al sol i fent possible l’autoconsum Això és exercir la sobirania conseller”. “Treballa el govern en aquesta línia o ho preveu en l’esperat Pacte Nacional per la Transició energètica?”, ha reclamat.

De la mateixa manera, Grau ha recordat al Govern que el Parlament està pendent de rebre l’informe d’avaluació del Pla d’energia i Canvi Climàtic de Catalunya, el nivell de compliment dels indicadors, el pressupost invertit i les previsions per al període 2016-2020. “Quan ens presentaran?”, ha preguntat, alhora que ha posat al damunt de la taula el que està fent el govern d’Escòcia, “un referent” per Junts pel Sí. “Treballa per a què al 2020 tota la demanda elèctrica s’atengui amb renovables, han entès que el model energètic d’un país és una estructura d’Estat”, ha recordat.

En canvi, ha criticat que a Catalunya des del 2013 no s’ha instal·lat cap nou Parc Eòlic, no hi ha cap pla de tancament de les nuclears, no s’ha fet res en l’auditoria a la xarxa de distribució, i en l’avantprojecte de llei de canvi climàtic quasi no es parla d’energia. “Pensa afrontar el Govern el debat pendent sobre el model energètic, sobre la generació i distribució elèctrica i els seus costos en aquests 18 mesos de legislatura?”, ha conclòs.