El Parlament de Catalunya ha aprovat avui “posar en marxa tots els aspectes que manquen per acabar de desplegar la Llei de Finançament del Transport Públic”, tal i com recull la proposta de resolució presentada pel grup de Catalunya en Comú Podem i que ha estat aprovada a la Comissió de Territori de la cambra catalana. La iniciativa exigeix a l’Executiu de Torra a destinar una part de la recaptació de l’impost sobre vehicles contaminants i a aplicar les figures fiscals que la pròpia Generalitat pot tirar endavant per finançar el transport públic. “La prova del cotó seran els pressupostos”, ha avisat però el diputat David Cid.

“Si Catalunya vol ser capdavantera en la mobilitat sostenible i la lluita contra el canvi climàtic necessitem més recursos per fomentar i finançar el transport públic”, ha explicat Cid recordant que la llei es va aprovar fa dos anys i que encara “hi ha aspectes fonamentals” de la norma que cal que el Govern “desplegui”.

La proposta de resolució aprovada també insta al Govern de la Generalitat a determinar quins imports exactes són destinats a subvencionar o complementar les trarifes de transports públics pels diferents conceptes de tarificació social o ambiental, i quina diferència hi ha amb la tarifa ordinària. Aquesta diferència, diu el text presentat per Catalunya en Comú Podem i aprovat pel Parlament, haurà de ser cobert pels pressupostos de la Generalitat. “Reclamem que les obligacions financeres del sistema de transport públic no reverteixin a la tarifa, sinó als pressupostos”, ha sentenciat el diputat.

El text aprovat també compromet l’Executiu a crear tots els organismes de participació i concertació previstos a la llei de finançament per implicar les administracions territorials i la participació dels usuaris, a definir les àrees de gestió tarifària integrada i avançar en la integració tarifària interzones, i a fer complir la disposició addicional primera de la llei de finançament del transport públic, que marca que les obligacions financeres del sistema de transport públic “han d’ésser ateses per les administracions competents en aquesta matèria amb càrrec a les dotacions pressupostàries respectives”.